De truuk van Grieks minister van Financiën Venizelos
Evangelos Venizelos -

De truuk van Grieks minister van Financiën Venizelos

vrijdag 6 april 2012 12:25
Spread the love

Het volgende verhaal begint ondertussen breder bekend te worden en was ook al op mijn eigen blog te lezen.

Het gaat om de PSI, de Private Sector Involvement, de term waaronder de haircut in Griekenland bekend is. De banken werd gevraagd om vrijwillig hun Griekse obligaties in te ruilen voor nieuwe obligaties en een deel van de Griekse schulden kwijt te schelden. Het verhaal is ondertussen bekend en het staat achter deze link perfect uitgelegd.

Maar wat minder bekend is, is dat er op 8 maart om middernacht, een paar uren voor de PSI werd afgesloten, gemiddeld 70% van fondsen die toebehoren aan verschillende openbare nutsmaatschappijen werden geplunderd. Het gaat om rekeningen bij de Bank Of Greece die interest opbrachten. De nutsvoorzieningen zijn voornamelijk locale ziekenhuizen en universiteiten. Dat is eerder deze week bekend geworden toen bleek dat die instellingen geen aankopen meer konden maken, want de cheques die ze uitschreven, werden niet aanvaard.

Het geld dat van de rekeningen werd gehaald, zou zijn gebruikt om een kleine minderheid van schuldeisers die recht hadden op een volledige uitbetaling van hun obligaties (die dus eigenlijk hun haircut niet aanvaardden). Het is duidelijk dat Griekenland voor dat soort dingen geen geld meer heeft, maar dat daarvoor de fondsen van ziekenhuizen en universiteiten worden gebruikt, gaat echt wel ver. De werkingskosten van de openbare voorzieningen worden sowieso al teruggeschroefd, maar op die manier wordt het onmogelijk om nog te functioneren.

Alles zou zijn gebeurd zonder de toestemming van de eigenaars van de bankrekeningen. Is het dan verwonderlijk dat er hier een kapitaalvlucht is? Geen enkele zinnige Griek zal hier nog geld op zijn rekening laten staan, want het is mogelijk dat het er morgen gewoon niet meer is en dat je voor een voldongen feit komt te staan.

Gisteren zagen 17 universiteiten dat ze opeens nog 33 miljoen hadden van de 170 miljoen die
ze op de bank hadden staan en 6 universiteiten hebben geen geld meer en dreigen de deuren te moeten sluiten. Het verhaal staat hier.

Uiteraard is dit alles gebeurd met medeweten van de regering (het zou me niet verbazen dat het initiatief door Venizelos is genomen), en we moeten ons zeker de vraag stellen of de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, of het IMF hiervan op de hoogte waren. Misschien wist men er zelfs in Berlijn van, dat is zeker niet uitgesloten.
De “P” in PSI staat dan toch niet meer voor “Private”, maar voor “Public”? Zouden de pensioenfondsen een dergelijk lotte wachten staan?

In hoeverre is dit legaal? Kan hier iemand voor aangeklaagd worden? En nog belangrijker: waar kan dit eindigen? Vandaag zijn het ziekenhuizen en universiteiten, wat wordt het morgen? Alles, maar dan ook alles zal er in Griekenland moeten aan geloven.
En binnen een goeie maand mogen de Grieken naar de stembus en wordt hen langs alle kanten gezegd dat de absolute katastrofe wacht als het beleid dat nu wordt gevoerd, niet wordt verder gezet.

En dan dringt zich de vraag op: hoe erger kan het nog, als de openbare nutsvoorzieningen in het midden van de nacht worden geplunderd om aandeelhouders zoet te houden? Dit soort figuren wil je toch niet langer het land laten leiden?

take down
the paywall
steun ons nu!