De strijd van de mensen zonder papieren is legitiem

De strijd van de mensen zonder papieren is legitiem

vrijdag 6 april 2012 18:36
Spread the love

Op de Vrije Universiteit Brussel zijn 23 mensen zonder papieren al 84 dagen in hongerstaking. Het gaat niet goed met hen: ze zijn graatmager, verbranden nu ook hun spieren als energiebron, kunnen nauwelijks meer rechtop staan en hebben amper weerstand tegen infecties en ziekten. Ondanks hun kritieke gezondheidstoestand, gaan ze door met de actie.

Wat drijft deze sans-papiers om zo ver te gaan en wat motiveert ons, studenten, om hen te ondersteunen? De hongerstakers vragen een verblijfs- en werkvergunning van minstens een jaar. Ze willen legaal in België kunnen verblijven en een job vinden. Hierin herkennen we ons. Want ook wij zijn beginnende twintigers die hier een leven wensen op te bouwen en waardig werk willen vinden. Het huidige beleid ziet echter een verschil tussen “wij” en “zij”: wij zijn hier geboren, terwijl zij vluchtelingen zijn uit Marokko, Mauritanië, Algerije, Tunesië, Burkina Faso en Ivoorkust. Dat onderscheid heeft als gevolg dat ze ongewenst zijn in ons land. Ongewild, door een beleid dat deze mensen als “illegaal” beschouwt.

Door de “illegale” situatie waarin mensen zonder papieren verkeren, hebben ze in België amper rechten. Dit vertaalt zich in eerste instantie op de arbeidsmarkt. Voor de meeste sans-papiers is werkgelegenheid afhankelijk van dag tot dag. Wanneer ze werk vinden in de bouw, horeca, schoonmaak of op de zondagsmarkt, varieert het dagloon van werknemers zonder papieren tussen 10 en 30 euro. Hiermee kan je niet overleven. De sans-papiers die op de VUB verblijven vragen dan ook het recht om op zoek te kunnen gaan naar een degelijke job waardoor ze op eigen benen kunnen overleven.

Als studenten vragen we Staatssecretaris De Block om in te zien dat de rechteloze situatie van mensen zonder papieren in België onaanvaardbaar is. We willen dat onze leeftijdsgenoten dezelfde kansen krijgen als wij op een waardig leven. Hun strijd is de onze.

Kyle Michiels, student geschiedenis VUB
Kevin Van Den Panhuyzen, student politieke wetenschappen VUB
Alexandra Ooms, studente taal- en letterkunde VUB
Hélène Lemblé, studente sociologie VUB
Mara De Belder, studente psychologie VUB
Karen Peeters, studente agogiek VUB
Neal Michiels, student politieke wetenschappen ULB en oud-student VUB

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!