Nieuws, Cultuur -

Arkprijs 2012: Peter Holvoet-Hanssen

Het Arkcomité van het Vrije Woord heeft haar jaarlijkse prijs toegekend aan de dichter Peter Holvoet-Hanssen (° Antwerpen, 1960).

donderdag 5 april 2012 19:51
Spread the love

De Antwerpse stadsdichter 2010-2011 krijgt de onderscheiding voor zijn onverdroten inzet om het vrije woord naar alle lagen van de bevolking te brengen en de wijze waarop hij poëzie toegankelijk heeft gemaakt voor iedereen.

Kapersnest

Peter Holvoet-Hanssen publiceerde vijf dichtbundels en de verzamelbundel ‘De Reis naar Inframundo’, een opmerkelijk literair maatschappelijk project om alle havenbewoners dichter bij elkaar te brengen. Als stadsdichter van de metropool heeft hij zijn stempel gedrukt op de toegankelijkheid van de culturele evenementen in zijn stad. Hij eiste, en kreeg daarbij de volledige vrijheid van handelen. Voor zijn werk mocht hij de Paul Snoekprijs en de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie ontvangen. Hij werkt vanuit zijn ‘Kapersnest’ in Berchem waar hij op vrolijke, licht anarchistische, tegendraadse en bijna dwangmatig gedreven wijze de taalconventies en mistoestanden te lijf gaat.

Lapperfortbos

Peter Holvoet-Hanssen is tevens actief in het tweedekansonderwijs. Hij schrijft in Het Oostends Vissersblad en hij mengt zich ongeremd in de controverse over het behoud van het Brugse Lappersfortbos. De Arkprijs voor het Vrije Woord bekroont personen die zich verdienstelijk maken voor de maatschappelijke en culturele emancipatie, met de klemtoon op de Nederlandstalige cultuur. En zo mag deze gedreven literaire erudiet het rijtje van illustere bekroonde voorgangers zoals Tom Lanoye, Jef Geeraerts, Wannes Van de Velde en zovele anderen vervoegen. De dichter krijgt de prijs vooral toegekend omdat hij tijdens zijn stadsdichterschap een ruim publiek – van kinderen tot senioren en, ja, ja, ook migranten – aanzette om zelf poëzie te schrijven die hij dan publiceerde op openbare plaatsten. Wat dus bij het comité grote indruk heeft gemaakt.

take down
the paywall
steun ons nu!