Mwami Ntare V, de laatste koning van Burundi, werd 40 jaar geleden vermoord (foto: SouthWorld.net)
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, België, Burundi, Mwami, Ntare V - Guy Poppe

Speurtocht naar de laatste mwami van Burundi van start

In Gitega, in het hart van Burundi, zijn leden van het DVI-team van de Belgische federale politie begonnen met opgravingen. Ze rekenen erop het lijk te vinden van de laatste koning van het land. Guy Poppe is in Burundi en volgt de opgraving voor DeWereldMorgen.be.

woensdag 4 april 2012 16:10
Spread the love

In Gitega, in het hart van Burundi, zijn leden van het DVI-team van de federale politie begonnen met opgravingen. Ze rekenen erop het lijk te vinden van de laatste koning van het land. Mwami Ntare V is in april 1972 afgemaakt in het militaire kamp van Gitega en zijn lichaam is er zonder verdere plichtplegingen onder de grond gestopt. België heeft Burundi toegezegd om de operatie te financieren.

Als de agenten het stoffelijke overschot van de mwami terugvinden, dan komt het tot een officiële begrafenis later op het jaar. De Burundese overheid wil ook het lichaam van Ntare’s vader repatriëren en in Burundi ter aarde bestellen. Mwami Mwambutsa is in ballingschap in Zwitserland gestorven en daar begraven.

De DVI-equipe (disaster victim identification) heeft eerder haar sporen verdiend in de zaak-Dutroux, bij de identificatie van vermoorde jongeren, en onlangs nog ter gelegenheid van het busongeluk in Zwitserland. In Burundi is ze versterkt met een archeologe van de KU Leuven.

De eerste dag heeft de ploeg een site afgebakend van twaalf meter op twaalf, in de buurt van het militaire kamp. Dat is gebeurd aan de hand van getuigenissen van betrokkenen, o.a. van een gevorderde gevangene die de mwami mee heeft helpen begraven. In de loop van de dag hebben vijftien Burundese handlangers zo’n twintig centimeter afgegraven.

Als er beenderen gevonden worden, dan komt de Leuvense hoogleraar Jean-Jacques Cassiman in actie. Hij trekt donderdag naar Gitega met medewerkers van de Dienst Forensische Geneeskunde. Vooraf nemen ze in de hoofdstad Bujumbura DNA-stalen af van naaste familieleden van mwami Ntare. Zo verzamelen ze wangschraapsel van zijn halfzus en haar van zijn overleden moeder. Het onderzoek dat uit moet wijzen of de stoffelijke resten wel degelijk van Ntare zijn, gebeurt achteraf in België.

Ntare V heeft maar enkele maanden op de troon gezeten, in 1966 toen hij negentien was. Een staatsgreep van het leger maakte een einde aan zijn korte aantreden als staatshoofd. Zes jaar later keert hij terug uit ballingschap maar dat loopt faliekant af. Op 29 april 1972 executeren militairen hem standrechtelijk.

Met Ntare verdwijnt de laatste mannelijke telg van de Burundese monarchie. Het leger neemt de touwtjes in handen. Pas 33 jaar later en enkele coups later zetten verkiezingen definitief een streep achter een door soms tomeloos geweld gekenmerkte periode.

Op 1 juli viert Burundi de vijftigste verjaardag van zijn onafhankelijkheid. De speurtocht naar de resten van Ntare V zijn een geschenk van België aan zijn voormalige voogdijgebied. Daarmee wil het Burundi een stuk van zijn verleden terugschenken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!