Cultuur, België, Brussel, Stampmedia, Fotografie, Fototentoonstelling, Brussel, Stanley Kubrick, Museum voor Moderne Kunst Brussel -

De fotograaf in filmregisseur Stanley Kubrick

Over de films van Stanley Kubrick zijn vele boeken geschreven. Minder bekend is dat Kubrick ook een succesvol fotojournalist was. In het Brusselse Museum voor Moderne Kunst loopt nog tot 1 juli 2012 een tentoonstelling met een selectie uit zijn fotoreportages van het naoorlogse Amerika.

woensdag 4 april 2012 09:57
Spread the love

Van kinds af aan was Stanley Kubrick (1928-1999) al gefascineerd door fotografie. Voor zijn tiende verjaardag kreeg hij een professioneel Graflexfototoestel van zijn vader. Samen met zijn buurjongen, die een eigen donkere kamer had, ging Kubrick op zoek naar interessante voorwerpen en personen om te fotograferen. Op de middelbare school was Kubrick lid van de fotografieclub. Hij maakte er zeer uiteenlopende foto’s voor Portfolio, zoals het schoolkrantje heette.

Look Magazine

Op een van zijn zwerftochten door New York fotografeerde Kubrick een bedroefde krantenverkoper, omringd door kranten die de dood van president Roosevelt verkondigden. Hij stuurde de foto op naar Look, een tweewekelijks magazine met grote aandacht voor fotografie. Het tijdschrift kocht de foto meteen voor 25 dollar en op 26 juni 1945 – Kubrick was amper zestien – werd de foto afgedrukt.

Enkele maanden later, na zijn middelbare school, ging Kubrick aan de slag als vaste fotograaf bij Look. In de vier jaar dat hij voor het magazine werkte, deed hij er meer dan driehonderd opdrachten. Doorwinterde Look-fotografen leerden hem de kneepjes van het vak, maar het duurde niet lang voor hij zijn eigen stijl ontwikkelde.

Fotoregie

Kubricks foto’s en fotoreportages kenmerken zich door een mengeling van compositie, sfeer en timing en hebben een zeer verhalend karakter. Typische voorbeelden daarvan zijn de reportages over het leven in en rond het Ringling Brothers and Barnum & Bailey Circus, portretten van verschillende jazzmuzikanten, waaronder Louis Armstrong en het A-day-in-the-life-of-profiel van de jonge actrice Betsy von Furstenberg.

De (film)regisseur in Kubrick komt in veel van de tentoongestelde foto’s duidelijk naar boven. Zo is de foto van de verdrietige krantenverkoper tot in de kleinste details in scène gezet, net als een foto van Hollywoodacteur Montgomery Clift, die schijnbaar dronken naast zijn hotelbed is beland.

Overstap naar de filmwereld

Voor één van zijn opdrachten voor Look ging Kubrick een tijdje op pad met de New Yorkse bokser Walter Cartier. Die was de inspiratie voor en speelde de hoofdrol in Kubricks eerste kortfilm Day of the fight. Twee kortfilms en enkele foto-opdrachten later nam Kubrick ontslag bij Look en besloot hij zich volledig op het filmmedium te richten. Het vervolg is gekend…

Naar aanleiding van de tentoonstelling organiseren Cinematek en Flagey in mei en juni een retrospectieve van de films van Kubrick. Daarnaast vinden er in Flagey op 15 en 16 mei twee concerten plaats: het Trio Talweg en Elisabethwedstrijdlaureaat Jan Michiels vertolken er de beroemde filmmuziek uit o.a. Eyes Wide Shut en A Clockwork Orange.

© 2012 – StampMedia – Tekst en foto: Pieter Neirinckx

take down
the paywall
steun ons nu!