Racisme in de horeca: Minderhedenforum eist harde maatregelen!
Opinie, Nieuws, België - Naima Charkaoui

Racisme in de horeca: Minderhedenforum eist harde maatregelen!

Vandaag berichten het VRT-Journaal en Terzake over een racistisch incident dat plaats vond in de Leuvense uitgangsbuurt. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd twee jongemannen - waaronder een medewerker van het Minderhedenforum - wegens hun afkomst de toegang geweigerd in een Leuvens café.

dinsdag 3 april 2012 18:12
Spread the love

Wat later werden ze door een groep portiers achtervolgd en in elkaar geslagen. Een bleef bewusteloos achter. Beide slachtoffers zijn een week werkonbekwaam. Ze zijn zwaar aangeslagen door het gewelddadige optreden van de portiers.

Het Minderhedenforum weet dat dit geen geïsoleerd geval is. Het incident toont aan dat er een cultuur van straffeloosheid heerst bij discriminatie én racistisch geweld in de horeca. Dat het incident plaats vond in een ‘gemoedelijke’ stad als Leuven, met een antidiscriminatiebeleid in de horeca  én een meldpunt discriminatie, bewijst dat discriminatie in de horeca in de praktijk nog steeds welig tiert.

Iedereen heeft recht op een zorgeloos avondje uit, zonder risico om de toegang te worden ontzegd of in elkaar te worden geslagen. Daarom eist het Minderhedenforum onmiddellijke en harde maatregelen:

  1. De stad Leuven en de lokale politie moeten de vergunning van discriminerende en gewelddadige portiers intrekken. Dit kan in Leuven door sancties in het kader van het portiersreglement.
  2. Een zerotolerantiebeleid jegens discriminatie, waarbij de politie krachtdadig optreedt om de straffeloosheid een halt toe te roepen en het slachtoffer bij te staan.
  3. Een gratis hotline waar slachtoffers van discriminatie en racisme 24u/24u en 7d/7d informatie en bijstand kunnen krijgen. De Vlaamse overheid moet hierover rond de tafel gaan zitten met haar bestaande meldpunten, de betrokken belangenorganisaties en Horeca Vlaanderen.

Naima Charkaoui is directeur van het Minderhedenforum

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!