Open-source, linux, limux, München -

Open source en de ware Vlaamse geldstroom

dinsdag 3 april 2012 21:10
Spread the love

Begin januari stelde Marian Offman (CSU) enkele vragen omtrent het open-source project Limux van de stad München. Het raadslid maakte zich zorgen omdat in de stad Wenen een gelijkaardig project een stille dood was gestorven. De officiële reden voor het beëindigen van het project was dat de stad Wenen speciale software gebruikte die slechts met Windows en Microsoft Internet Explorer kon functioneren (sic!). Het project faalde om nog andere redenen. Eerst en vooral leefde onder de ambtenaren de vrij stereotype reflex: “Ken ik niet, hou ik niet van” ( “Kenn i net, mog i net!“). Een andere technische reden was dat men een Linux-versie (Wiemux) van een verouderde, niet-gebruikersvriendelijke Linux-distributie (Debian 3.1) had afgeleid.

Christian Ude, burgemeester van München, kon onlangs het raadslid gerust stellen (Antworten auf Stadtratsanfragen
, Montag, 19. März 2012). De huidige kosten voor het Limux-project (Linux-München) bedragen 11,7 Miljoen € (Stand Eind December 2011). Indien men met Windows had blijven werken, dan had dat de stad 11,8 miljoen € gekost: 15000 MS-Office-licenties, 7500 MS-Windows-licenties (50% van de pc’s had een nieuwere versie van Windows nodig gehad), 7500 nieuwe hardware omdat de nieuwe Windowsversies performantere hardware vereisen, kosten voor opleidingen en ondersteuning. Deze raming van kosten voor Windows werd echter gemaakt op basis van de situatie van 2005. Ondertussen is het aantal pc’s gestegen van 7500 naar 10000 computers, zodat de uitrol met Windows de stad 15,52 miljoen € gekost zou hebben.

Op de vraag of het aantal probleemmeldingen door het invoeren van Linux was gestegen, kon de burgemeester geen kant en klaar antwoord geven, omdat de problemen veelal een combinatie van factoren zijn. Men kan evenwel vaststellen dat naarmate er meer Limux-pc’s in werking gesteld worden, de hoeveelheid problemen niet toenam. Bij de aanvang van het project kreeg men ongeveer 70 klachten per maand te verwerken. Naarmate de uitrol van 1500 naar 9500 evolueerde, daalde het aantal klachten naar 46 per maand. In die zin kan men stellen dat het invoeren van Linux voor geen toename aan klachten heeft gezorgd, stelde de burgemeester. (Grafieken en de volledige tekst van het antwoord zijn te vinden op www.muenchen.de/rathaus/dms/Home/Stadtinfos/Presse-Service/Rathaus-Umschau-2012/054.pdf).

Voor het ogenblik draaien nu 10000 pc’s Linux. Het Linux-systeem werd afgeleid van het succesvolle Ubuntu. Men gebruikt KDE als desktop-omgeving (Op een Linux-systeem heb je de keuze uit verschillende desktop-omgevingen: Gnome, KDE, XFCE, LXDE, ….). Alle 15000 pc’s van de stad München gebruiken OpenOffice en hebben Thunderbird als email-client. München gebruikt consequent en standaard het Open Document Format (ODF).

Naast de twee grote open-source succesverhalen in Europa (Linux München : 10000 pc’s en de Franse Gendarmerie : 90000 pc’s) kondigt zich terug een groot project aan: Extremadura plant om 40000 pc’s om te schakelen naar open-source-software (en Linux). Men zal daarvoor een beroep doen op Linex, een Debian-gebaseerde distributie, die reeds in scholen en ziekenhuizen in de streek gebruikt wordt. Linex wordt ontwikkeld in Cenatic, een kenniscentrum dat door de Spaanse regering gesponsord wordt.

In België hebben slechts de twee progressieve partijen Groen! en PVDA oog voor het open-source-verhaal. Er zal nog lang een  grote geldstroom vanuit Vlaanderen naar het steenrijke Microsoft in plaats van naar de “arme” Walen blijven vloeien.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!