Foto: Geert Lens
Verslag, Nieuws, België -

Nato Game Over – Slechte karma en celvoetbal

Vredesactivisten probeerden zondag over de omheining van het Navo-hoofdkwartier te klimmen. Een verslag van een 'embedded journalist'.

maandag 2 april 2012 11:37
Spread the love

Als u het Brabantse landschap wat beter wilt leren kennen, dan kan u altijd een wandelingetje  maken in de buurt van het NAVO-hoofdkwartier in Evere. U krijgt er zelfs een gratis shiatsu-massage door de federale politie bovenop. Hun speciale massagetechniek waarbij ze ‘combat boots’ aanbrengen tot diep in uw rugspieren is algemeen bekend van Tibet tot Zuccoti Park… In deze onfrisse aflevering van ‘Vlaanderen Vakantieland’ belandt iedereen die te dicht bij de gebouwen van de NAVO nadert. Vlakbij het zenuwcentrum van de oorlogsmachine is geen kritiek of observatie door vreedzame burgers toegelaten. Dan moet het maar zonder toelating, via de NATO GAME OVER– actie.

“Omdat het een ondemocratische organisatie is die bommen gooit als ze er zin in hebben,” antwoordt Jonas op de vraag ‘waarom hij vandaag actie gaat voeren tegen de NAVO’. “En vanwege de kernwapens ook natuurlijk,” zegt hij ook nog, net voor hij op de bus richting Brussel stapt.

Zo vat hij het probleem ook heel bondig samen. Het Belgisch lidmaatschap van de NAVO lijkt sinds 1949 onwrikbaar, waardoor we ons om de paar jaar in buitenlandse missies storten die geen echt draagvlak hebben bij de bevolking. Denk maar aan Kosovo, Afghanistan, enz. Daarbij moeten we ook verplicht elf NAVO-kernkoppen stockeren in Limburg. De stembanden van Stijn Meuris zijn dus niet de enige massavernietigingswapens in die provincie.

Het publieke debat over de NAVO wordt meestal enkel op fluistertoon gevoerd, maar dat is vandaag totaal anders. Onze vriend Jonas vertrekt samen met een duizendtal mede-activisten richting NAVO-hoofdkwartier om de gebouwen te verzegelen en overbodig te maken. Dat is nogal ambitieus, maar duidelijk laten merken dat wakkere burgers de militaristische logica in vraag stellen is ook al mooi meegenomen. Alles hangt af van hoeveel hekken, paarden, prikkeldraad, helikopters, agenten en pepperspray Jonas en de anderen kunnen ontlopen voor ze worden opgepakt. Gelukkig zijn ze voorbereid.

Wie tegenover een georganiseerd leger en politiemacht komt te staan, kan maar beter even nadenken over hoe hij het gaat aanpakken.

***

Terwijl ze de slaap nog een beetje uit de ogen wreven, werden de actievoerders gebriefd. De mensen van Vredesactie maakten iedereen erop attent dat het een geweldloze actie moest blijven. Iedereen kreeg ook handige tips over hoe je over een hek klimt en dat je best nog een keer kon gaan plassen voor je gearresteerd werd. Nog belangrijker: ze werden onderverdeeld in kleinere groepen waarbinnen iedereen op elkaar kon rekenen voor de rest van de dag.

Een paar zachte kennismakingsoefeningen deden ook hun werk: het ijs was plots gebroken en er ontstond een soort jeugdbewegingssfeertje dat zijn nut nog zou bewijzen later tijdens de dag, wanneer het allemaal een beetje grimmiger werd.

***

Onder het oog van de pers trotseren honderden activisten de politie, die massaal aanwezig is. Het grootste deel wordt bij de eerste omheining gearresteerd, maar een kleine groep activisten kan toch verder de basis binnendringen. Wanneer ze daar geconfronteerd worden met een agent die per ongeluk door een collega wordt gepeppersprayed, zijn het de activisten die spontaan een flesje water aan de agent in nood aanbieden. “Ze doen ook maar gewoon hun job,” zegt iemand. “Slechte karma,” antwoordt iemand anders droog.

Wanneer iedereen naar de cellen is afgevoerd, blijft het samenhorigheidsgevoel sterk. Iemand met pijn, kou of andere ongemakken kan op de hulp van mede-activisten rekenen. En een spelletje celvoetbal met een plastic flesje werkt prima om de tijd te doden en de moraal hoog te houden.

Na enkele uren worden alle activisten terug vrijgelaten.

Het VRT-journaal besteedt uiteindelijk 37 seconden aan de NATO GAME OVER-actie. Het is dus een geslaagde actiedag die het stilzwijgen doorbreekt. Maar wanneer Tom Boonen een volle tien minuten krijgt in datzelfde journaal, dan kun je wel de bedenking maken wat er zou gebeuren als hij in loepzuiver Kempisch zou zeggen dat hij zijn overwinning opdraagt aan alle onschuldige burgerslachtoffers van NAVO-bombardementen. Ge kunt het, Tommeke …maar als jij het niet doet, dan doen waakzame vredesactivisten het wel in uw plaats.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!