Chávez leidt peilingen voor presidentsverkiezingen Venezuela
Nieuws, Venezuela, Hugo Chavez -

Chávez leidt peilingen voor presidentsverkiezingen Venezuela

CARACAS — Als er vandaag presidentsverkiezingen zouden worden gehouden in Venezuela, dan won huidig president Hugo Chávez. De vijf grootste onderzoeksbureaus geven hem een voorsprong in de peilingen. De verkiezing vindt plaats op 7 oktober.

maandag 2 april 2012 15:14
Spread the love

Onderzoeksbureau 30.11 geeft Chávez 57 procent van de stemmen, tegenover 27,4 procent voor oppositiekandidaat Henrique Capriles. Hinterlaces, Datanálisis en het Instituto de Análisis de Datos geven Chávez een kleinere voorsprong, van 13 tot 18 procentpunten. Bij Consultores 21 is het verschil het kleinst: 50,7 procent voor Chávez, 45,1 procent voor Capriles.

De peilingen werden gedaan na twee opmerkelijke feiten. Op 12 februari werd Capriles aangeduid als de enige kandidaat van de oppositie, in voorverkiezingen waaraan drie miljoen Venezolanen deelnamen, 18 procent van de kiesgerechtigden. Kort voordien was bij Chávez opnieuw kanker vastgesteld. Daardoor ging de president weer naar Cuba voor onderzoek en behandeling.

Oppositie is sceptisch

De oppositie is sceptisch over de peilingen. “Historisch gezien is overal ter wereld de relatie tussen de resultaten van voorverkiezingen en die van nationale verkiezingen 2,5”, zegt Eduardo Semtei, medewerker van Capriles. “Dat betekent dat Capriles 7,5 miljoen stemmen zou kunnen halen, meer dan 50 procent van de stemmen bij een redelijke opkomst.”

Volgens parlementsondervoorzitter Aristóbulo Istúriz, lid van de regerende Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV), tonen de peilingen dat “de oppositie met de rug tegen de muur staat.” “Jammer genoeg voor hen zeggen de peilingen dat president Chávez blijft groeien, ook als hij afwezig is, en meer erkenning krijgt voor zijn beleid.”

Capriles verenigt oppositie niet

Germán Campos, directeur van Consultores 30.11, merkt op dat een peiling van zijn bedrijf in januari 32 procent gaf aan welke kandidaat ook die de strijd met Chávez zou aangaan. Dat Capriles daaronder zit komt doordat “hij er niet in geslaagd is zich op te werpen als de leider die de hele oppositie verenigt.”

Volgens José Antonio Gil van Datanálisis heeft de president bovendien zijn ziekte slim uitgespeeld “via een triomfalistisch beeld dat hij de kanker zou overwinnen. Capriles doet wat hij moet doen, hij doorkruist het hele land, maar hij kan niet op tegen het leiderschap en de middelen waarover Chávez beschikt.”

Voor Luis Vicente León van Datanálisis toont de huidige peiling alleen dat Chávez met voorsprong vertrekt, maar “dat wil absoluut niet zeggen dat hij in oktober zal winnen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!