Nieuws, Economie, België, Jongeren, Lokaal, Werk, KAJ, Interimactie jongeren Brugge actie jeugd -

“Wij willen een eerlijke kans op werk!”

Brugge -- De jeugdbeweging KAJ organiseerde zaterdag een actie in Brugge om de penibele situatie van werkloze jongeren bij het zoeken naar werk via interimkantoren onder de aandacht te brengen.“ Ze beloven ons voor te stellen aan werkgevers, en laten ons dan stikken!”, klinkt het bij de jongeren.

maandag 2 april 2012 16:50
Spread the love

Op het einde van 2011 bleek dat de werkloosheid aanzienlijk gedaald was in Brugge. Maar de werkelijkheid is dat vandaag nog steeds 25 procent van alle werkzoekenden jonger zijn dan 25 jaar.

“Veel jongeren die werk zoeken, moeten dit vaak doen via interimkantoren en daarbij loopt wel een en ander mis”, zegt KAJ na een onderzoek bij jongeren.

“De meeste jongeren hebben slechte ervaringen met het zoeken naar werk via interimkantoren. We worden een job beloofd die dan plots niet doorgaat, worden geconfronteerd met valse vacatures aan de ramen, consulentes die beloven ons voor te stellen aan een werkgever en dit dan toch niet doen. En dat is frustrerend omdat we werk willen, omdat we willen beginnen aan onze toekomst!”, aldus de bevindingen van KAJ.

“Bij het begin van de zoektocht hopen we dat het interimkantoor ons zal helpen in de zoektocht naar een job, maar onze kijk verandert al snel. We krijgen niet te horen waarom wij een job al dan niet krijgen: is het mijn gezicht dat hen niet aanstaat, of iets anders? We weten het niet, we gaan keer op keer teleurgesteld naar huis”, klinkt het bij de jongeren.

Volgens KAJ komen in de analyse 5 zaken naar voor:
– interimconsulenten beloven jongeren voor te stellen aan een werkgever, maar laten dan niets meer van hen horen;
– jongeren krijgen een telefoon of sms waarin wordt gemeld dat er een job of een vacature klaarligt voor hen, maar eens ze toekomen in het interimkantoor, blijkt er helemaal geen job te zijn;
– er wordt geen rekening gehouden met het profiel, dromen of mogelijkheden van de jongeren;
– interimjobs eindigen vaak zonder enige feedback of uitleg. Jongeren moeten vaak van hun collega’s op de werkvloer horen dat ze niet mogen terugkomen;
– jobs op de websites of in de etalages blijken helemaal niet meer te bestaan of er gelden bijkomende vereisten.

Je kan de getuigenissen van jongeren bekijken op: http://www.interimactie.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!