leerkracht, een superjob

leerkracht, een superjob

zaterdag 31 maart 2012 13:13
Spread the love

Laten we het eens over het onderwijs hebben. En het langer moeten werken in het onderwijs.

Veel Vlaamse kinderen (zoals ik) werden opgevoed om vooruit te willen in het leven, iets op te bouwen. Carriere maken als je wilt. Met zo’n opvoeding moet je vooral niet in het onderwijs gaan. Want of je hard werkt, of niet werkt, het maakt niet uit, op het einde van de maand krijg je altijd even veel.. Promotie maken zit er nauwelijks in. Directeur kun je worden, maar dat moet je ook willen doen. Waar haal je je voldoening? Het les geven? Laat zijn! Ook al leg je het beste van jezelf in je lessen, het is beschamend hoe weinig er blijft hangen. Pas vele jaren later, als mensen je komen vertellen wat ze van je lessen onthouden hebben krijg je iets terug. Maar tegen die tijd ben je al lang opgebrand. Hoe hou je het dan vol? Met treintjes spelen in de kelder zeker?

Als technisch leerkracht heb je de mogelijkheid secundaire voldoening te vinden. Dingen maken in werkhuizen, plantjes kweken…Ik ontdekte bij mezelf dat ik graag pionierde en dan wel in de praktijk. Ik was bezig met machines, werd teeltoverste fruitteelt, plantte de eerste fruitbomen op onze school, stampte de sierboomteelt uit de grond, startte met biologische proefveldwerking en nu ben ik bezig met natuurbeheer. Niet direct een doorsnee loopbaan van een leerkracht, maar ik had dan ook nooit gedacht in het onderwijs terecht te komen.

Ik ben best tevreden met wat ik ondertussen gepresteerd heb. Toch ging het een 12 -tal jaar geleden fout. Het lukte niet meer. Ik voelde me leeg. Slapen lukte ook niet meer. Om erger te voorkomen ben ik halftijds gaan les geven en heb ik mijn eigen bedrijf verder uitgebouwd. Het grote probleem was mijn gedrevenheid. Ik stond op en ging slapen met mijn school. Dat schijnt typisch te zijn voor het onderwijs, want met onze boekentas nemen we effectief de school mee naar huis.

Ik weet niet hoe het binnen een 10-tal jaar zal zijn, maar zoals het nu is heb ik er geen probleem mee om een paar jaar langer te werken. Want eigenlijk werk ik niet. Zoals Kees van Kooten zegt “Ik ben op vakantie in mijn eigen leven” Ik heb dus geen 3 maar 12 maanden vakantie.

Jos

take down
the paywall
steun ons nu!