Oskar Lafontaine van Die Linke (Duitsland) en Jean-Luc Mélenchon van Front de Gauche (Frankrijk) zijn de boegbeelden van Europees Links (foto: blog van Mélanchon)
Opinie, Nieuws, Europa, Politiek, België, Frankrijk, Erik De Bruyn, Die Linke, Mélenchon, Front de Gauche, Europees Links, Linkse eenheidslijsten, Oskar Lafontaine, Communistische partijen -

Linkse kluitjes in het riet

Wat moet er in België gebeuren om een programma en beweging tot stand te brengen zoals Mélenchon met 'Front de Gauche' in Frankrijk? Dat Mélenchon tot het bestuur van Europees Links behoort; dat Frankrijk, samen met 'Die Linke' in Duitsland, links terug op de kaart zette in Europa, is geen toeval: het is een perspectief. Welke partij of beweging durft daaruit eens de consequenties te trekken?

vrijdag 30 maart 2012 12:20
Spread the love

De Bruyns afknapper

Dat Erik De Bruyn zich voor het hoofddoekenverbod uitsprak en zo zijn mogelijke eenheid met Groen verbrak, tot daar aan toe, maar dat De Bruyn met Rood! een ‘linkse eenheid’ zocht met Groen, dat was pas een afknapper. Zich aanbieden aan de mensen als ‘links’ alternatief en zich als links kluitje in het riet nestelen en daarmee heel zijn potentieel vergooien, dat is pas durven.

Rood! moet blijkbaar niet van de migranten(stem)

Op een ogenblik dat Jean-Luc Mélenchon in Frankrijk oproept voor een Front de Gauche, zeg maar een Linkse Eenheid, links van de socialisten en zonder Groen, bestaat De Bruyn het om juist bij Groen aan te pappen en daarbij nog de migratie en migrantenstem openlijk te kwetsen door zich ‘filosofisch’ tegen de hoofddoek te keren.

Zo wordt De Bruyn de antipode van zeg maar Oskar Lafontaine, die als voormalig voorzitter van de SPD in Duitsland in Die Linke militeert en met Mélenchon mee oproept voor een echt socialistisch perspectief in Europa. In de Volksbühne van Berlijn stond Lafontaine nog naast Pierre Laurent van Front de Gauche, die ook voorzitter is van Europees Links, in het herdenkingsweekend op 15 januari 2012, over de moord op Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg in 1919.

‘Front de Gauche’ staat voor het programma van Europees Links

Een ander kluitje in het riet is, in een uiterst interessant interview en commentaar in Solidair, nagelaten wordt aan te geven dat Front De Gauche mede een product en onderdeel is van Europees links. Samen met Die Linke is Front de Gauche de drijvende kracht geworden van Europees Links; samen hebben ze 13 zetels in het Europees parlement.

De aangehaalde programmapunten van Front de Gauche, zoals in Solidair opgesomd, zijn alle evenzeer de hoekstenen van het Europees Links programma dat in een vorige versie na te lezen is op www.europees-links.org of actueel te volgen op www.european-left.org.

Alternatieve Europese top van Links Europa in de ACV-lokalen

Er wordt trouwens opgeroepen door Europees Links voor een Alternatieve Europese top en voor een sociaal, democratisch en ecologisch Europa, dit op 30 en 31 maart in de lokalen van de Confederation of Christian Trade Unions, Haachtsesteenweg 579 (zeg maar het ACV), in Brussel. Klik hier voor meer info. Het is een ongewone combinatie die wel met de kern van de zaak te maken heeft, maar organisatorisch blijkbaar weinig ondersteuning of bekendmaking geniet in het Belgische linkse veld. 

PVDA+, de duikboot die geen cruiseschip wil worden

Is PVDA+ het aantrekkelijk en brede perspectief, dat vergelijkbaar met Front de Gauche, de bevolking kan aanspreken, mobiliseren en haar stem kan winnen bij de verkiezingen? Stelt de PVDA zich niet te veel op als de periscoop van een duikboot, waarlangs een brede gemobiliseerde en gemotiveerde basis haar richting probeert te volgen?

Wordt het geen tijd om boven water te komen en zich uit te bouwen tot een cruiseschip van links? Met vele platforms en gezindheden, waarbij in de stuurhut de koers minstens ook afgestemd wordt op de vele schepen die al in dezelfde richting in de woelige wateren van Europa varen. En waar Die Linke nu al goed is voor 12 procent (na 7,5 procent in de Europese verkiezingen in 2009) en Mélenchon met Front de Gauche een gelijkaardige score haalt in Frankrijk, na de 6,3 procent in de laatste Europese verkiezingen.

De structuur ligt open: alleen, wie vult ze in?

De PC in de Franstalige Belgische gemeenschap is stemgerechtigd lid van Europees Links, evengoed als de Vlaamse Kommunistische Partij dit was, zolang ze nog bestond en zolang ze als Communistisch Forum nog enige activiteit ontwikkelde. In het organigram komt Vlaanderen nog altijd met een mandaat voor (nog te bezetten).

Waarop wachten de linksen om zich aan Vlaamse kant te verzamelen, in samenspraak met het Kommunistisch forum en als Linkse Eenheid deze zetel effectief te bezetten? Zowel via de nog actieve PC als de inactieve VKP kan het te vormen Front De Gauche/Linkse Eenheid gelinkt worden aan Europees Links en aan Mélenchon en zijn groep, zodat ook in België de linkse beweging meevaart met de bredere stroming in Europa en er zich door kan laten bevruchten.

En intussen kan elkeen individueel lid worden van Europees Links

Elke individuele burger kan, los van deze politieke vertegenwoordigers, individueel lid wordt van Europees Links, hetgeen ik gedaan heb.

In Brussel zou een linkse eenheidslijst de kiesdrempel halen

In Brussel (d.w.z. de Brusselse gemeenten en kieskantons, los van HV) levert een samentelling van de stemmen bij de verkiezingen van 13 juni 2010 van PVDA/PTB  (1,5 procent), Front des Gauches – jawel, in Wallonië en Brussel bestaat het al, maar dan zonder de PTB (0,8 procent) – Egalité (met jawel, Nadine Rosso) (1,1 procent), ProBruxel – een progressieve bundeling met steun van Philippe Van Parijs (1,3 procent) en de Pirate Party (die in Duitsland brokken aan het maken is en zich internationaal zal uitbouwen) (0,3 procent) samen dus 5,1 procent, goed om de kiesdrempel te halen.

Wie maakt hier eens een bundeling van krachten? Kan daar bij de gemeenteraadsverkiezingen hier of daar geen aanzet toe gegeven worden, of zal het perspectief enkel mogen komen via PVDA+ of PTB+?

Links in Europa in beeld: een unieke tabel

Wie zich wil verdiepen in het Europese beeld en de evolutie van links, moet maar eens neuzen in de tabel van 2009, met alle partijen en uitslagen van Europees Links en van ‘Verenigd Links’ en ‘Noors Groen-Links’ (GUE-NGL), alsmede van de 21 (echte) communistische partijen zonder vertegenwoordiging, maar die zich, met een gelijkaardig programma als Europees Links, buiten de politieke vertegenwoordiging opstelden of geen mandaten veroverden (zie voor deze tabel Overzicht linkse partijen, verzamelingen en uitslag).

Frankrijk en Duitsland: de linkse trekkers in Europa

“Met het Front de Gauche kunnen we de Duitsers bewijzen – die zelf in oktober 2013 naar de stembus gaan – dat het mogelijk is om met linkse ideeën een breed publiek te bereiken. U weet net zo goed als ik dat de sleutel ligt in het feit hoe de Duitse werkende bevolking zich opstelt. Dat was ook al het geval bij de revolutie in 1917 en alles wat we daarna hebben meegemaakt. Vandaag is dat opnieuw zo”, zo stelde Mélenchon in het interview in Solidair.

Niet vergeten dat Pierre Laurent voorzitter is van Europees Links en van de Franse Communistische Partij, die op haar beurt deel uitmaakt van Front De Gauche. Ook Mélanchon zelf is trouwens lid van het bestuur (Council) van Europees Links. Waarop wachten de ‘linksen’ om zulke eenheid of eenheden in België op te bouwen?

Geen kluitjes in het riet voor links

De kluitjes in het riet stapelen zich op, alsmede de ontgoocheling: het is ook nu weer niet gelukt. We zullen het anders moeten aanpakken. Wacht maar tot de volgende verkiezing: al drie decennia hetzelfde liedje.

Wie neemt nu al het initiatief voor een linkse eenheid in één of andere gemeente? Zet Links maar op de stembrief als het nieuwe Front De Gauche, de noodzakelijke, maar ook voldoende basis voor een Linkse Eenheid in België, met afspraak op 1 mei in Brussel en bij de federale, Vlaamse én Europese verkiezingen in 2014.

Jan Hertogen

Jan Hertogen is individueel lid van Europees Links en zo verbonden met het Front de Gauche in het Frankrijk van Mélenchon.

take down
the paywall
steun ons nu!