Verslag, Nieuws, België, Stampmedia, Onderwijs, Gent, Pascal Smet, Besparingen, Studentenprotest -

Gents studentenprotest krijgt steun van professoren

Op woensdag 28 maart trokken zo’n 300 studenten de straten van Gent in. Besparen op hoger onderwijs is voor hen geen optie. Een korte opflakkering van betogingskoorts of heeft de internationale epidemie van serieuze studentenprotesten nu ook België bereikt?

vrijdag 30 maart 2012 15:16
Spread the love

De organisatoren van de betoging, Voorrang Aan STudenten (VAST) en StuArt (studentenvertegenwoordiging faculteit Letteren en Wijsbegeerte), deden afgelopen weken hun uiterste best de studenten in te lichten over de toekomst van het hoger onderwijs. Er zijn een aantal problemen. Zo stijgen de studentenaantallen explosief, maar blijven middelen achter. Daarnaast bevordert de manier waarop de middelen toegepast worden vooral de concurrentie tussen de vakgroepen en niet hun kwaliteit, zo beargumenteren de betogers. Nele Van Parys, medevoorzitster van VAST: “Daarbovenop zijn er nu plannen om nog extra te besparen: 4 miljoen euro op werkingstoelagen, en 400.000 euro op sociale voorzieningen voor studenten. Dat gaat zwaar aankomen.”

De woordvoerder van minister van Onderwijs Pascal Smet verklaarde aan de Standaard dat de cijfers waarmee de studenten uitpakken niet kloppen. Meer nog, er zou in de toekomst zelfs extra geïnvesteerd worden. Van Parys: “De minister heeft de gewoonte elke euro die hij uitgeeft vijf keer in de media te laten komen. Wij wisten dat er bepaalde extra bedragen zijn toegekend, maar die gaan naar het organiseren van de samensmelting van de universiteiten met de hogescholen en niet naar bijvoorbeeld extra professoren.”

Breed draagvlak

Een groot aantal van die professoren zit alvast met dezelfde ongerustheid en spoorde de studenten actief aan om mee te betogen door onder andere lessen te verplaatsen. Zelf meelopen deden er maar enkele, maar uit de aanwezigheid van studenten uit verschillende faculteiten, doctoraatsstudenten en sympathisanten van alle leeftijden bleek dat de actie op een breed draagvlak kon rekenen.

Ook Mathilde Bonne, studente geschiedenis liep een stukje mee: “Ik begrijp dat er besparingen nodig zijn, maar als er minder assistenten worden aangenomen is dat echt nadelig voor de studenten. Ik denk wel dat onze situatie niet te vergelijken is met wat er in het buitenland gebeurt, hier zijn de studenten er minder mee bezig.”

Dat wordt bevestigd door Laurence Berland, een studente communicatiewetenschappen die net uit de les komt wanneer de stoet voorbijtrekt: “Om eerlijk te zijn, denk ik daar niet zo veel over na. Op onze faculteit merk je ook niet dat er problemen zijn.” Anderen worden er wel al rechtstreeks mee geconfronteerd, zoals de aanwezige groep pedagogiekstudenten: “Onze vakgroep zal binnenkort verdwijnen, daar zijn wij het uiteraard niet mee eens.”

Nicolas Vandeviver, voorzitter van StuArt, is blij dat er actie ondernomen wordt: “We mogen niet lijdzaam afwachten, het kan snel gaan, zoals in Nederland of Engeland waar talrijke talen uit het aanbod verdwijnen en het onderwijs steeds duurder wordt.” Op verschillende plaatsen in Europa, maar ook in Chili en Canada halen studenten het nieuws met grootschalige protesten. “Persoonlijk voel ik me wel met hen verbonden. Tijdens mijn Erasmusuitwisseling in Engeland heb ik de problemen duidelijk gezien.”

© 2012 – StampMedia – Karolien Byttebier, foto’s: Sam Heijens

take down
the paywall
steun ons nu!