Betoging in Gent. “Stop de besparingen in het onderwijs”
Verslag, Nieuws, België -

Betoging in Gent. “Stop de besparingen in het onderwijs”

GENT - De Vlaamse regering wil volgend academiejaar 2 procent besparen op het hoger onderwijs. De middelen die het hoger onderwijs momenteel ter beschikking heeft zijn beperkt maar dreigen door deze besparingen in de toekomst nog kleiner te worden vrezen Gentse studentenorganisaties. Enkele Gentse studentenraden voerden daarom woensdag actie.

woensdag 28 maart 2012 18:16
Spread the love

De voorbije twintig jaar verdubbelde het aantal studenten maar het personeel volgde deze stijging niet. Het grootste gevolg hiervan is het ‘massaonderwijs’ dat vandaag als norm geldt. “Overvolle auditoria en studentenrestaurants zijn voorbeelden van het massaonderwijs”, zegt student Mathias Vander Hoogstraten van Actief Linkse Studenten. “Nochtans werkt men in kleine groepen efficiënter. Het onderwijs wordt niet alleen onpersoonlijker, het wordt ook minder kwalitatief.”

“Ze willen besparen door minder personeel aan te werven maar daardoor creëer je juist een massaonderwijs. Professoren en assistenten hebben minder tijd om kwaliteitsvolle lessen te geven en de student te begeleiden. Er is geen plaats meer voor interactie en vragenrondes,” gaat Mathias Vander Hoogstraten verder.

De millenniumstudent

Ook Elif Stepman van VAST, Voorrang Aan Studenten, betoogt tegen de besparingen. ”Door de besparingen daalt de kwaliteit van het onderwijs. Er verdwijnen verschillende richtingen en vakken en professoren die op pensioen vertrekken worden niet meer vervangen.”

“Men noemt ons de millenniumstudent, de student die moeite heeft om aandachtig te zijn maar in overvolle auditoriums is het heel moeilijk om op te letten. Ligt dat dan aan de student of aan de kwaliteit van het onderwijs?”, aldus Stepman.

“Red ons onderwijs, niet de banken”

“Wij zijn niet akkoord dat het onderwijs ondergefinancieerd wordt, maar dat de bedrijven en de banken wel fiscale cadeaus krijgen. Het onderwijs is een belangrijke instelling en wij willen dat er geïnvesteerd wordt in de toekomst van de jongeren”, zegt Vander Hoogstraten.

take down
the paywall
steun ons nu!