Het Syntagmaplein op 24 maart 2012, volledige afgesloten voor burgers
Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Griekenland -

Centrum Athene versterkte burcht op nationale feestdag

Op 25 maart vieren de Grieken het begin van de Onafhankelijkheidsstrijd met een optocht door het centrum van Athene. Uit angst voor rellen lijkt het centrum van de Griekse hoofdstad op een versterkte vesting.

zaterdag 24 maart 2012 15:56
Spread the love

Griekenland heeft 2 grote nationale feestdagen. Op 25 maart wordt herdacht dat lokale krijgsheren zich in 1821 in de Peloponnesos verenigden om samen te beginnen vechten tegen de Turkse overheerser. Op 28 oktober wordt herdacht dat de Griekse dictator Ioannis Metaxas de nazi’s in 1940 vrije doortocht door het Griekse grondgebied weigerde, waardoor Griekenland mee in de Tweede Wereldoorlog werd gesleurd.

Draconische veiligheidsmaatregelen

Het herdenken van het begin van een onafhankelijkheidsstrijd, zou een groot feest moeten zijn voor een trots volk als de Grieken. Alleen zal dat volk dit weekend nauwelijks kunnen deelnemen aan de feestelijkheden. Het centrale Atheense Syntagmaplein is afgesloten met nadarafsluitingen. Als gewone toeschouwer kom je er niet in. Journalisten kunnen zonder accreditatie geen verslag uitbrengen, iets wat nooit eerder gebeurd is. De metrostations van Sytagama, Evangelismos en Akropolis, allemaal langs het traject van de optocht, blijven gesloten.

Er zijn meer dan 4000 politieagenten op de been, alsook 40 pelotons van oproerpolitie. Die staan opgesteld langs het hele traject van de optocht. Op de daken van de gebouwen rond het Syntagmaplein staan wachters, en in sommige Griekse media wordt zelfs gewag gemaakt van scherpschutters (hoewel dat naar alle waarschijnlijkheid overdreven is).

Uit protest zullen op 25 maart de oorlogsinvaliden van de Tweede Wereldoorlog niet mee opstappen. Vele van hen hebben trouwens een groot deel van hun invaliditeitsuitkering moeten inleveren, want er moet worden bespaard. Ook de fanfare van de stad Athene zal niet mee opstappen.

Angst voor rellen

De angst bij de politici zit er diep in, na de opstootjes die er waren op 28 oktober 2011. Toen hebben actievoerders verhinderd dat de militaire optocht door de straten van Thessaloniki kon marcheren. De eretribune waar president Papoulias de troepen zou schouwen, werd ingenomen door het volk en de president werd uitgemaakt voor verrader en moest zijn biezen pakken. Ook een herdenking in Rhodos een aantal weken geleden werd verstoord en politici dienden de benen te nemen voor de boze burgers.

Daarom worden burgers nu gecontroleerd of ze geen yoghurt bij zich hebben. Inderdaad, als je de optocht wil bekijken en je komt te dicht in de buurt van de politici, dan wordt je bagage gecontroleerd. De schoonmaakdiensten van de stad Athene hebben de voorbije dagen ook alle sinaasappelen van de bomen gehaald, zodat die niet als projectielen kunnen worden gebruikt.

Feest voor het volk, zonder het volk

De optochten ter herdenking van het begin van de onafhankelijkheidsstrijd werden voor het eerst gehouden onder de fascistische dictator Metaxas eind jaren ’30 van de vorige eeuw. Nog steeds heeft zulk een optocht een fascistisch karakter, vooral wanneer je leerlingen ziet paraderen in uniformen voor tribunes gevuld met politici. De beste van elke klas draagt de Griekse vlag. Op 24 maart marcheren steeds deze leerlingen en op 25 maart is het de beurt aan de Griekse strijdkrachten.

Vandaag zagen we leerlingen marcheren door lege straten, geflankeerd door politie in burger op Syntagma. Verder in de stad stonden overal politiemachten opgesteld, alsook oproerpolitie die de straten afsloot. De Griekse zanger Yiannis Kotsiras vertaalde het mooi in een tweet: “Wie de junta niet heeft meegemaakt, moet vandaag maar eens naar Syntagma afzakken om een klein idee te krijgen”.

Politici deden ronkende uitspraken dat vandaag de strijders van het volk worden herdacht, die opstonden tegen het juk van de Turken, maar deze uitspraken klinken erg hol. In de straten rond het Syntagmaplein probeerden sommige mensen hun protest uit te drukken tegen het nieuwe juk waaronder de Griekse bevolking gebukt gaat, maar hun stem wordt gesmoord. Het ging voornamelijk om leerkrachten wiens salaris met 35 procent is gedaald de voorbije maanden en ouders van de leerlingen die mee liepen in de optocht.

De nationale feestdag laat een heel bittere nasmaak bij heel wat mensen, en verwacht wordt dat dit zal worden vertaald in de verkiezingen die binnen een goede maand zullen worden gehouden.

Verwacht wordt in ieder geval dat de situatie morgen zondag, op 25 maart, wel eens explosiever zou kunnen zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!