Wereld, Milieu, Ontbossing, Wereldbank -

Wereldbank wil illegale houtkap aanpakken als georganiseerde misdaad

Elke twee seconden wordt een oppervlakte zo groot als een voetbalveld illegaal gekapt. Plaatselijke en internationale wetshandhavers moeten daarom meer richten op de breinen achter de handel, die er het meest van profiteren, zegt de Wereldbank in een dinsdag verschenen rapport.

donderdag 22 maart 2012 12:59
Spread the love

Justitie moet dezelfde middelen die ingezet worden om drugshandel en witwassen  op te sporen en te vervolgen, gebruiken om de mensen achter de grootschalige illegale houtkap aan te pakken, zegt de Wereldbank in het rapport.

Een dergelijke strategie moet een aanvulling vormen op preventieve maatregelen, inclusief het voorlichten van consumenten over het probleem, het stimuleren van wettelijke hervormingen en certificering. Zo moet het gemakkelijker worden om illegaal hout van legaal hout te onderscheiden.

In de afgelopen jaren was er al steeds meer aandacht voor preventieve maatregelen, maar tot nu toe hadden die weinig impact op het indammen van het probleem, staat in het rapport ‘Justice for Forests: Improving Criminal Justice Efforts to Combat Illegal Logging.’

“Preventieve actie tegen illegale houtkap is noodzakelijk”, zegt Magda Lovei, sectormanager bij de Wereldbank. “Maar we weten ook dat het onvoldoende is.” Onderzoek, vervolging en veroordeling moet volgens het rapport een geïntegreerd onderdeel van de aanpak van het probleem worden.

Regenwoud

Sommige milieugroepen die zich bezighouden met het bestrijden van illegale houtkap, zeggen dat de Wereldbank ook moet kijken hoe zijn eigen operaties bijdragen aan het probleem.

“Het is een stap in de goede richting van de Wereldbank om te onderzoeken welke actie nodig is om illegale houtkap te voorkomen. Maar wat echt nodig is, is dat de bank zich bezint op zijn eigen rol in de financiering van industriële operaties waarvoor regenwoud wordt gekapt”, zegt Lindsey Allen van het Rainforest Action Network.

De Wereldbank en het IFC, een onderdeel van de bank, financieren de infrastructuur en expansie van destructieve sectoren zoals pulp en palmolie. Allen wijst bijvoorbeeld op projecten van de Wereldbank op Papoea Nieuw-Guinea en in Indonesië.

Andere groepen zijn het daarmee eens, maar ze verwelkomen ook de nadruk die de Wereldbank in het rapport legt op het versterken van wetshandhaving en het opsporen van de criminele organisaties achter de handel.

Corruptie

“Mensen riskeren hun leven als ze criminele bendes aanpakken die in de bossen opereren, maar het zijn juist de onaantastbare mensen achter de schermen die gepakt moeten worden”, zegt Faith Doherty van Environmental Investigation Agency (EIA), een organisatie die zich bezighoudt met de opsporing van illegale houtkap in Azië.

In sommige landen, zoals Cambodja, Indonesië, Papoea Nieuw Guinea, Gabon, Bolivia, Ecuador en Peru, is tussen 70 en 90 procent van alle houtkap illegaal. Regeringen en de plaatselijke bevolking lopen daardoor de nodige inkomsten mis en de praktijken stimuleren corruptie.

Illegale houtkap brengt ook schade toe aan plaatselijke gemeenschappen die zich bedreigd zien in hun levensonderhoud. Verder leidt de houtkap tot bodemerosie, overstromingen, afname van de biodiversiteit en uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer.

take down
the paywall
steun ons nu!