De angst voor de Griekse nationale feestdag
Antiregeringsprotesten -

De angst voor de Griekse nationale feestdag

donderdag 22 maart 2012 11:54
Spread the love

De optocht ter herdenking van de Griekse onafhankelijkheidsstrijd moet te allen prijze doorgaan. Dat is de boodschap die de politie gekregen heeft. De schrik zit er goed in: politici zijn bang dat er heel wat protesten zullen zijn aanstaande zondag op 25 maart, na de reacties van de Griekse bevolking op 28 oktober (die andere nationale feestdag).

Uit de berichten van de media is het niet duidelijk op te maken waar we ons zondag kunnen aan verwachten. Er zouden nadarafsluitingen op het Syntagmaplein komen, zodat woedende burgers in geen geval in de buurt van de politici kunnen komen. Er zijn verder naar het schijnt ook ontsnappingsroutes voorzien voor politici wanneer het toch tot rellen komt met burgers.

De politie zal massaal aanwezig zijn en er is ook sprake dat de antiterrorismecel zal worden ingeschakeld. Mooie onafhankelijkheidsviering wordt dat. Er zijn ook berichten dat de politie de tassen van de mogelijke toeschouwers zal inspecteren om er voor te zorgen dat niemand yoghurt mee kan nemen om naar de politici te gooien. De laatste weken worden bij protestacties vaak de wilde sinaasappelen als projectielen gebruikt, omdat die nu rijp zijn en van de bomen vallen. Maar gisteren heeft de schoonmaakdienst van Athene alle bomen rond het Syntagmaplein geplukt. Er zijn geen sinaasappelen meer te bespeuren.

Voor het eerst sinds hij staatshoofd is, zal president Papoulias niet naar Messolonghi gaan om daar de uitval van de vrijheidsstrijders (een actie waar de Britse dichter Lord Byron ook bij betrokken was) tegen de Turkse bezetter te herdenken. Dat kun je onder geen beding als toeval zien.

En wie gaat er paraderen op zondag? Vorig jaar waren er al geen vliegtuigen en helikopters meer te zien, omdat het te duur was om die te laten uitvliegen. Wie er dit jaar zal marcheren, weten we nog niet, maar de oorlogsinvaliden van de tweede wereldoorlog zullen er al zeker niet bij zijn. Uit protest omdat er in hun uitkering is gesneden, hebben ze besloten om thuis te blijven.

Dat wordt vast een viering om naar uit te kijken op zondag.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!