Nieuws, Wereld, Milieu, Mexico -

“Mexicaans windmolenpark bedreigt milieu”

Mexico loopt niet alleen achter in de ontwikkeling van hernieuwbare energie, een aantal van deze projecten bedreigt paradoxaal genoeg het milieu en de biodiversiteit. Dit is het geval bij een windmolenpark op het zuidoostelijke eiland Cozumel, zeggen activisten.

dinsdag 20 maart 2012 17:38
Spread the love

Windmolenpark Cozumel 1 van de Mexico Power Group komt op het gelijknamige eiland in de Caraïbische Zee en zal een vermogen van 400 megawatt hebben. De investering kost 1 miljard dollar (750 miljoen euro). Voor het project werd geen milieu-impactstudie gemaakt. Er komen 121 windmolens van 80 meter hoog over een oppervlakte van 5800 hectare.

Mangroven

“Ik sta achter hernieuwbare energie maar men moet de projecten op geschikte plaatsen realiseren, niet op Cozumel, een eiland dat puur mangroven, moerassen, lagunes, cenotes (poelen) en ondergrondse rivieren is”, zegt Guadalupe Álvarez. De voormalige ambtenaar heeft de organisatie Cielo, Tierra y Mar (Hemel, Aarde en Zee) opgericht.

“Als we zien dat de overheid het licht op groen zet, trekken we naar universiteiten en scholen om de situatie uit te leggen en tot een grote manifestatie op te roepen, want we worden misleid. Zonder deze milieurijkdom gaat het eiland dood.” Vandaag leeft het eiland vooral van toerisme, zegt Álvarez.

Samen met negen andere milieuactivisten stuurde ze de regering een brief met het verzoek het windmolenpark te verbieden. Het antwoord was dat de milieuafdeling van het gerecht de zaak zou onderzoeken.

Olie

Mexico heeft een grote achterstand op het vlak van groene energie. Het zit nog heel erg vast aan zijn grote olievoorraden. Dagelijks haalt het 2,5 miljoen vaten (van 159 liter) boven. Olie levert 93 procent van de energie van het land. De rest komt van waterkracht, kernenergie en windmolens.

“Er zijn veel barrières, zoals de subsidies voor elektriciteit, gas en benzine, en er zijn nauwelijks technische normen voor windenergie en geen enkele voor zonne-energie”, zegt  Odón de Buen, voorzitter de niet-gouvernementele organisatie Energía, Tecnología y Educación (ENTE). “De wetten op hernieuwbare energie hebben nergens toe geleid.”

De regering wil tegen 2026 35 procent van de Mexicaanse elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen. “Die doelstellingen zijn niet realistisch omdat men niet zegt hoe men die zal bereiken”, zegt expert Eugenia González, die vorig jaar een boek over duurzame energieproductie in Mexico gecoördineerd heeft. “Bovendien loopt het fout met de evaluatie van de milieu-impact van de projecten.”

take down
the paywall
steun ons nu!