Verslag, Nieuws, Economie, België -

Binnenkort dan toch vier maanden ouderschapsverlof?

Europa wil dat het voltijds ouderschapsverlof uitgebreid wordt van 3 naar 4 maanden. De Belgische regering had tot 8 maart de tijd om de Europese richtlijn rond ouderschapsverlof om te zetten, maar liet die deadline verstrijken. Vrijdag zou het punt nu toch op de agenda van de ministerraad staan.

dinsdag 20 maart 2012 12:46
Spread the love

Europa besliste in 2009 dat het ouderschapsverlof in alle lidstaten minstens 4 maanden moet bedragen. België had tot 8 maart 2012 de tijd om die richtlijn om te zetten en het ouderschapsverlof uit te breiden van drie tot vier maanden.

Europa verplicht ons land niet om ook die vierde maand uit te betalen. Nu krijgen ouders tijdens de drie maanden dat ze ouderschapsverlof nemen een uitkering van 679,59 euro netto (of 106,28 euro voor 1/5 verlof).

De christelijke vakbond ACV dringt er op aan om de richtlijn snel om te zetten. “Ouderschapsverlof is belangrijk voor ouders, die vaak met twee werken, om arbeid en gezin te kunnen combineren. Het ACV dringt er ook op aan dat voor de vierde maand ouderschapsverlof een uitkering wordt voorzien. Alleen op die wijze kan dit ouderschapsverlof toegankelijk zijn voor alle inkomens”, aldus de vakbond.

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) zet het onderwerp vrijdag op de agenda van de  ministerraad. “Het voorstel is nog altijd om ook in die vierde maand een uitkering te voorzien voor alle kinderen die na 8 maart 2012 geboren zijn”, aldus de woordvoerster van De Coninck.

Ouderschapsverlof mag niet verward worden met moederschaps- of geboorteverlof. Die moeten vlak na de geboorte worden opgenomen. Ouderschapsverlof kan worden opgenomen tot het kind 12 jaar is.

take down
the paywall
steun ons nu!