Nieuws, Recensie, Cd-recensie, Jesus Is My Son, 1914 - 1918 -

LuisterPost: Jesus Is My Son: ‘1914 – 1918’

In tijden dat schreeuwerige noch sentimentele muziek past, is het soms moeilijk om een alternatief voor de stilte te vinden. Maar ook dat bestaat. Eén voorbeeld: ‘1914 – 1918’, de nieuwe cd van Jesus Is My Son, alias de Belgische gitarist Grégory Duby.

zondag 18 maart 2012 23:12
Spread the love

Grégory Duby is een Brusselse muzikant die naast solo ook actief is met het trio K-Branding. De man zit tevens achter het FF HHH-label. Op zijn tweede full-cd onder de naam Jesus Is My Son 1914 – 1918 doet hij de luisteraar stilstaan bij contemplatieve elektrische gitaargeluiden en dat rond het thema van De Groote Oorlog. De muziek is traag, zuiver en zonder franjes. Duby pakt niet uit, voert geen oorlog in zijn muziek, maar creëert de sfeer van de rustmomenten, de doffe stiltes tussen al het oorlogsgeweld in, de berusting en de dood die achteraf intreedt.

De plaat is dan ook veel meer dan de elektrische gitaar die je hoort, maar werkt vooral dankzij de stiltes die mee met de kalme composities vrij komen. 1914 – 1918 is dan ook verre van pathetisch en krijgt slechts een melancholische inslag als je de titels (‘No Man’s Land’, ‘Des Pleurs et des Larmes’, ‘Héroisme et Désespoir’…) voor de ogen houdt. Maar deze muziek is vooral opmerkelijk omdat ze de gedachten niet in een bepaalde richting dwingt, maar eerder bevrijdt. Een ingetogen soundtrack en tegelijk warme deken voor een off-day.

Beoordeling: ++++
(FF HHH/Mandaï Distribution)

take down
the paywall
steun ons nu!