Nieuws, Milieu, België, Vereniging voor Bos in Vlaanderen, Analyse, Bosbarometer, Internationaal jaar van de bossen -

Het gaat niet goed met het bos in Vlaanderen

Het gaat niet goed met het bos in Vlaanderen. Volgens de Bosbarometer verdwijnt in Vlaanderen jaarlijks immers nog steeds meer bos dan er bij komt; en dat terwijl de rest van West-Europa elk jaar groener wordt. Dat schrijven Liselot Ledene en Bert De Somviele in het nieuwe nummer van Oikos.

donderdag 15 maart 2012 10:40
Spread the love

Met de jaarlijkse Bosbarometer houdt de Vereniging voor Bos in Vlaanderen, aan de hand van een aantal meetbare indicatoren, de vinger aan de pols van het Vlaamse bosbeleid. De belangrijkste trends van de afgelopen jaren worden in detail opgevolgd en gebeurtenissen en beleidsbeslissingen die de voorbije tijd het bos en de bomen beïnvloed hebben, worden in detail beschreven. Hieronder vindt u een samenvatting van Bosbarometer 2011; het volledige dossier valt te raadplegen op www.vbv.be/bosbarometer.

2011, het Internationaal Jaar van de Bossen: draagvlak voor bos hoger dan ooit

2011 werd door de VN uitgeroepen tot het   Internationaal Jaar van de Bossen.   Zowel in Vlaanderen als wereldwijd werd het bos massaal in de kijker gezet. Volkomen terecht, want het enorme maatschappelijk belang van onze nog steeds sterk bedreigde bossen, verdient zeker extra aandacht.

Ook in Vlaanderen was het draagvlak voor bos groter dan ooit. Het aantal bos-initiatieven van burgers, grote en kleine middenveldorganisaties, politici en overheden, bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen,  was nauwelijks bij te houden.

Naast de opmerkelijke en spontane initiatieven van een aantal grote middenveldorganisaties, kon worden vastgesteld dat ook meer en meer bedrijven de boskaart trekken, zich actief engageren ten behoeve van bosuitbreiding en meer aandacht eisen voor het bos. Ook de academische wereld mengde zich in het publieke debat: een multi-disciplinaire werkgroep van de KU-Leuven1 nam het Vlaamse en Europese bosbeleid -en beheer- onder de loep en besloot dat het belang van bossen wordt onderschat en dat er nood is aan een beter, coherent en verantwoordelijk bosbeleid.

Ook particulieren engageren zich voor bos en bomen. Dat bewijst de veelheid aan lokale groepen, actiecomités, wakkere burgers, die hun bezorgdheid voor een groene omgeving actief uiten en bedreigde lokale bossen, of een dierbare bomenrij in de buurt, heel betrokken en met zeer veel vuur verdedigen. Veel vroeger dan gepland werd dan ook de miljoenste boom van de campagne ‘1 Miljoen Bomen’ voor Vlaanderen geplant.

Lees het volledige artikel in bijlage.

Liselot Ledene en Bert De Somviele

Liselot Ledene en Bert De Somviele zijn medewerkers van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen vzw.

Lezers van DeWereldMorgen.be kunnen een gratis proefnummer bestellen met een eenvoudige mail naar info@oikos.be.

take down
the paywall
steun ons nu!