Dood van een "emo" jongere
Nieuws, Samenleving, Politiek, Holebi, Irak, BRussells Tribunal, Watmet, Moraalpolitie, Hana Al-Bayaty -

Iraakse tieners doodgestenigd wegens kleding en kapsel

Dankzij de democratie die de Anglo-Amerikaanse bezetting bracht, worden nu in Irak holebi’s en jongeren met westerse kleding en haardracht doodgestenigd, worden vrouwen verplicht om de hijab te dragen en dweilt de moraalpolitie scholen af om 'afvalligen' tot andere gedachten te brengen. Fundamentalisme 2.0 in wat ooit het meest seculiere land van het Midden-Oosten was.

dinsdag 13 maart 2012 12:55
Spread the love

In Irak, ooit het meest seculiere land van het Midden-Oosten, neemt het fundamentalisme, dat door de Anglo-Amerikaanse invasietroepen werd binnen gebracht, angstwekkende vormen aan.

Op 9 maart verschenen de eerste Engelstalige berichten in Al Arabiya over de zogenaamde ’emo-moorden’ en de zender citeerde Hana Al-Bayaty van het BRussells Tribunal als de klokkenluider over deze moorden.

Reuters en ANP volgden snel en maandag bereikte het nieuws zelfs Studio Brussel. Toch verwonderlijk dat de vaderlandse pers niemand van het BRussells Tribunal aan het woord liet, terwijl onze mailbox roodgloeiend staat met verzoeken tot interviews vanuit de VS, Duitsland, Zweden en andere landen. Niemand is sant in eigen land. Gelukkig is er nog DeWereldMorgen.be.

Hana Al-Bayaty en andere activisten vertelden aan de in Caïro gevestigde krant al-Akhbar dat in de afgelopen maand ten minste 90 Iraakse tieners zijn doodgestenigd door de moraalpolitie in het land. Het gewelddadige optreden tegen de Iraakse emo-tieners kwam nadat het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat ze ‘duivelaanbidders’ waren.

“Het emo-fenomeen of duivelaanbidding wordt behandeld door de moraalpolitie die de toelating heeft om dit fenomeen zo snel mogelijk te elimineren, omdat het een nadelige invloed uitoefent en een gevaar is voor de samenleving”, aldus een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bagdad.

“Ze dragen vreemde, strakke kleren met afbeeldingen van schedels en gebruiken briefpapier in de vorm van schedels. Zij hebben ook piercings in de neus en tong, en doen andere vreemde activiteiten”, aldus nog de verklaring.

De verklaring zegt ook dat de moraalpolitie van Irak goedkeuring kreeg van het ministerie van Onderwijs om in Bagdad scholen binnen te dringen en studenten te lokaliseren die zich ‘westers’ gedragen.

De activisten vertelden de krant dat in de hoofdstad Bagdad een groep gewapende mannen, gekleed in burgerkleding, de tieners naar afgelegen gebieden leidden, ze doodstenigden en vervolgens hun lichamen in afvalcontainers dumpten.

“Eerst worden er betonblokken gegooid op de armen van de jongere, dan op de benen, de laatste klap is op het hoofd. Als hij dan nog niet dood is, beginnen ze weer opnieuw”, vertelde een getuige die wist te ontsnappen.

Het precieze dodental is nog onduidelijk, maar Hana Al-Bayaty van het BRussells Tribunal, zei dat het huidige cijfer varieert tussen de 90 en 100, aldus Al Arabiya. Het meest verontrustende is dat ze zo jong zijn, vertelde ze nog. De leeftijd van de slachtoffers ligt tussen 14 en 18 jaar.

Hana Al-Bayaty zei ook nog dat de moorden lijken te zijn uitgevoerd door extremistische sjiitische milities in veelal arme sjiitische wijken en zei dat ze het ministerie van Binnenlandse Zaken ervan verdacht om “medeplichtig te zijn aan deze moorden”.

Activisten zeggen dat folders werden verspreid in Bagdad die tieners waarschuwen tegen de emo-stijl, en dat in sommige regio’s tienerhomo’s werden gedood door hun hoofd met betonblokken te bewerken.

Wat is die emo-stijl precies?

Jongeren in Irak leggen zich niet neer bij de extreme kledingregels die religeuze fundamentalisten hen willen opleggen. Het is een kruising tussen punk- en gothicsubcultuur. Fans staan bekend om het dragen van zwarte kledij, strakke jeans, T-shirts met logo’s en doodshoofden. Hun sluik zwart haar in pieken of langs hun gelaat. Meisjes dragen ook korte rokken.

Met die trend komen ook beschuldigingen van zelfverminking en zelfmoord, iets wat door de jongeren zelf wordt ontkend. Toch zijn er politieverklaringen vanuit andere provincies dat er ‘mysterieuze’ zelfmoorden plaatsvinden waarbij emo-jongeren betrokken zouden zijn. Zo meldde Sumaria News dat er 7 zelfmoordpogingen waren in de provincie Babil tussen november 2011 en januari 2012, 2 meisjes en 5 jongens, allen “emo-jongeren die luisteren naar rockmuziek”.

Van ten minste 14 jongeren is zeker geweten dat ze op gruwelijke wijze door steniging werden vermoord, aldus ziekenhuisbronnen. Maar in een land dat schaars is met degelijke informatie kunnen we met zekerheid stellen dat het aantal veel hoger ligt. Verder is ook geweten dat 6 andere jongeren, waaronder twee meisjes, werden gewond nadat ze slagen hadden gekregen als ‘waarschuwing’. Activisten hebben ook foto’s online gezet van door steniging vermoorde emo-jongeren.

De moorden vonden plaats nadat het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken deze emo-cultuur afschilderde op zijn eigen website als ‘satanisme’ en de politiemacht opriep “om die duivelse cultus dood te trappen”. Via scholen wordt deze emo-cultuur verspreid, aldus nog het ministerie, en het maande de politiediensten aan tot verscherpte controle, ”vooral bij tienermeisjes”.

Nadat verslagen over de steniging werden verspreid in de Iraakse media, ontkende het ministerie dat er dergelijke moorden waren gepleegd. Maar de bewijslast was te zwaar om deze gruwelijke feiten te ontkennen en dus heeft het op zijn website bijkomende informatie geplaatst dat “deze gevallen moesten worden opgelost in het kader van de bestaande wetten”.

Een folder verspreid in de sjiitische wijk Bayaa van Oost-Bagdad bevatte 24 namen van jongeren die doodsbedreigingen kregen, aldus Reuters. De tekst luidde onder meer: “Wij waarschuwen u, obscene mannen en vrouwen, dat als u uw smerige houding niet verandert binnen vier dagen, de straf van God op u zal neerdalen”. Een andere folder in Sadr City bevatte 20 namen: “Wij zijn de brigades van de woede. Wij waarschuwen dat jullie zullen worden gedood als jullie je gezond verstand niet willen gebruiken”.

De reacties van de mullahs varieerden nogal. Moqtada Al Sadr verklaarde vorige zaterdag dat “Emos are fools and experts must finish them”. Ayatollah Al-Sistani zei dat de emo-moorden daden van terrorisme zijn en een slecht voorbeeld van vreedzaam samenleven. Ayatollah Al-Yakoubi zei dan weer dat het “ieders plicht is om de emo-jongeren op het rechte pad te brengen”. Hij voegde er nog aan toe dat “de zogenaamde emo-moorden een politieke agenda hebben die er op gericht is om het beeld van de religieuzen te besmeuren” en dat dit het werk is van “tegenstanders van de huidige regering”.

De bevolking wordt door de reguliere Iraakse media wel serieus gebrainwasht. ANP laat Abdullah, 31 jaar, aan het woord die het volgende vertelt: “Ik zag ze een paar weken geleden … een stel meisjes van middelbare schoolleeftijd. Ze wandelden samen, in het zwart gekleed. Ze hadden zware oogmake-up en armbanden met schedels en kettingen op hun handtassen. Als ze enkel vrienden zijn van elkaar die samen over straat wandelen, is het goed. Als de andere dingen die we horen waar zijn, namelijk dat ze als vampieren elkaars bloed zuigen of de duivel aanbidden, dan kan dat in onze maatschappij niet worden geaccepteerd. Maar ik denk persoonlijk dat ze gewoon een westerse trend imiteren”.

Het is wel tekenend voor de Iraakse maatschappij vandaag, waar de sociale cohesie totaal werd afgebroken, dat men zich in het wilde westen waant en kan lynchen wie men wil. Holebi’s, emo-jongeren, politieke tegenstanders, minderheidsgroepen … ze liggen allemaal onder vuur en worden bedreigd met de dood. En ze zijn met vijf miljoen, de vluchtelingen die de cultuur van de dood zijn ontvlucht.

Maar is dat zo verwonderlijk? Een vernietigde maatschappij waarin kinderen vertrouwd zijn gemaakt met zwaar verminkte en vermoorde lichamen in de straten, tot 180 per dag in Bagdad alleen al. Een maatschappij waar meer dan 90 procent van de leerlingen leerstoornissen heeft. Een maatschappij waar de cultuur van de dood wordt ingelepeld vanaf de geboorte door een onmenselijke bezetting.

Is een doodshoofd dan geen normaal accessoire op de kleding van jongeren? Een maatschappij waar elke creatieve uiting van cultuur in de kiem wordt gesmoord. De emo-jongeren voeren een vorm van verzet tegen een steriele maatschappij, gecreëerd door de Amerikaanse bezetters. En een zeer gezonde vorm van verzet ook. Deze jongeren weigeren om te vertrekken uit een land dat van hen is. Desnoods bekopen ze het met hun leven, maar ze plooien niet voor de moraalpolitie, noch voor de banvloeken van de mullahs.

En de Amerikanen, zij ontdekten de fundamentalistische islamistische democratie en verspreiden die nu overal in de Arabische regio, van Irak tot Libië, en wie weet binnenkort Syrië. Alle seculiere landen moeten er aan geloven. In de plaats komt sektarisme en feodaal fundamentalisme.

Met de voorbeelden van Irak en Libië voor ogen is het eigenlijk niet te geloven dat mensen zoals Guy Verhofstadt oproepen om rebellen van Al Qaeda en de Moslimbroeders te bewapenen. Misschien moet hij eens luisteren naar Kofi Annan, die n.a.v. een eventuele tussenkomst in Syrië waarschuwde om op te letten dat “de remedie niet erger is dan de ziekte”. Misschien moet hij eens luisteren naar de vele oppositiestemmen in Syrië die resoluut elke buitenlandse inmenging afwijzen.

Dirk Adriaensens

Dirk Adriaensens is de coördinator van SOS Iraq en lid van het BRussells Tribunal. Tussen 1992 en 2003 leidde hij verschillende delegaties naar Irak om er de effecten van de sancties te observeren. Hij is ook coördinator van de Global Campaign Against the Assassination of Iraqi Academics.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!