Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Vette os, St.Jan -

Antwerpse Vette Os

ANTWERPEN - Het feest van de Vette Os is een eeuwenoude traditie die nog steeds levendig wordt gehouden. Uit een keure van runderen wordt het zwaarste beest gekozen. Voor de deelnemers aan deze 'nationale prijskamp' lijkt het een erezaak. Op de tweede feestdag volgde nog een vakbeurs, meer keuringen en een barbecue.

dinsdag 13 maart 2012 10:15
Spread the love

Reeds onder het Frans bestuur besloot burgemeester Werbrouck dat er in de stad een veeprijskamp zou worden gehouden voor de vetste os, kalf en schaap. Een weegsschaal had men in 1806 nog niet, de dieren werden op hun gewicht geschat. Het waren de Hollanders die beslisten een ‘grote waag’ aan te schaffen. De legende wil dat nog steeds dezelfde driepikkel gebruikt wordt.
Omdat het een belangrijk Antwerps feest is, komen ook de reuzen meekijken.

take down
the paywall
steun ons nu!