Economische misdrijven Argentijnse dictatuur komen aan het licht
Nieuws, Wereld -

Economische misdrijven Argentijnse dictatuur komen aan het licht

BUENOS AIRES — Naarmate de processen tegen verantwoordelijken van de Argentijnse dictatuur (1976-1983) vorderen, komen ook steeds meer economische misdrijven aan het licht. Meer dan zeshonderd ondernemers werden van hun bezittingen beroofd.

maandag 12 maart 2012 17:24
Spread the love

“We waren niet politiek actief of hadden geen banden met de regering, maar ze hebben ons alles afgenomen, zeven bedrijven en het bedrijfsvliegtuig. Dat ze ons niet gedood hebben, is alleen maar toeval”, zegt Alejandro Iaccarino, die in de jaren 1970 een goed draaiend zuivelbedrijf had.

Iaccarino werd samen met zijn twee broers ontvoerd “met als enige bedoeling ons alles af te nemen.” Tegen twee toenmalige politieofficieren loopt hiervoor een proces. Zodra dat is afgelopen, gaat Iaccarino een schadeclaim indienen. “Het zal de eerste keer zijn dat iemand van de staat een schadevergoeding vraagt voor diefstal van goederen”, zegt familieadvocaat Florencia Arietto.

Geen alleenstaand feit

Het departement mensenrechten van het ministerie van Justitie is er zich van bewust dat de zaak-Iaccarino geen alleenstaand feit is. Het heeft daarom een speciale eenheid opgericht die onderzoek doet naar misdaden tegen de menselijkheid die met economische motieven zijn gepleegd. Het heeft een inventaris van meer dan zeshonderd bedrijven opgesteld, bedrijven die het regime zich toegeëigend heeft.

Tot nog toe waren deze zaken minder zichtbaar omdat de horror van de repressie, waardoor 30.000 mensen vermist raakten, alle aandacht opeiste.

Meewerken aan plundering

Er waren ook ondernemers die meewerkten aan de economische plundering door het regime om zo hun concurrenten een hak te zetten. In januari vroeg de procureur (officier van justitie) in de noordelijke provincie Jujuy de vervolging van zakenman Pedro Blaquier, eigenaar van het grote suikerbedrijf Ledesma.

Het verzoek maakt deel uit van het onderzoek naar een raid in 1976. Daarbij werden 400 mensen meegenomen waarvan er 55 vermist raakten. Bij deze operatie werden bestelwagens met het logo van Ledesma gebruikt.

Schriftelijke bewijzen

Wat de zaak-Iaccarino uniek maakt, zegt advocaat Florencia Arietto, is de hoeveelheid schriftelijke bewijzen die de familie bewaard heeft.

De twee broers en de vader van de zakenman werden in november 1976 ontvoerd in de noordelijke provincie Santiago del Estero, waar de familie 25.000 hectare landbouwgrond had. Bijna op hetzelfde moment werden Alejandro Iaccarino en zijn moeder gevangen genomen in Buenos Aires.

“Er kwamen zeven gewapende personen binnen in de garage van het gebouw waar we toen woonden en die namen ons mee”, zegt Alejandro Iaccarino. Zijn ouders werden na enkele dagen vrijgelaten, maar de drie broers werden 22 maanden lang vastgehouden in 14 verschillende detentiecentra.

In 1977 werden ze naar een clandestien detentiecentrum overgebracht met de bedoeling hen van hun bezittingen te beroven, zegt Iaccarino. Bij die operatie was onder meer een rechter betrokken. Die legde hen in het clandestiene detentiecentrum een volmacht voor waarmee hun vader al hun bezittingen moest afstaan in ruil voor de vrijlating van de zonen.

Op verzoek van de zonen stond in de volmacht het adres van het detentiecentrum genoteerd. Daardoor werd geregistreerd dat ze de volmacht hebben ondertekend terwijl ze ontvoerd waren.

“De lichamelijke, morele en vermogensschade die ze ons hebben toegebracht, valt niet te schatten”, zegt Iaccarino. “We hadden zeven bedrijven die perfect draaiden, de balansen laten dat zien. We waren erin geslaagd technologie te introduceren en zo de zuivelindustrie van zes noordwestelijke provincies te verstevigen.”

take down
the paywall
steun ons nu!