Nieuws, Samenleving, Antwerpen, Lokaal, ACW, Kav, Glazen plafond, Antwerpen, Lokale verkiezingen, Gemeenteraadsverkiezingen 2012, Urban Knitting, Lijstvormingen -

Gezocht: 20.000 vrouwen!

ANTWERPEN - Geïnspireerd door de rage van urban knitting maakten vele KAV-vrouwen een stukje breiwerk dat werd samengebracht tot een lange loper. Dinsdag legden ze deze aan de ingang van het stadhuis om vrouwen aan te moedigen de stap naar de lokale politiek te zetten en zich kandidaat te stellen bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

dinsdag 6 maart 2012 18:00
Spread the love

KAV-Antwerpen rolde samen met ACW-Antwerpen voor alle vrouwen de rode loper uit naar de gemeentepolitiek. Symbolisch deden ze dat op dinsdag 6 maart aan het Antwerps stadhuis.

Op 14 oktober 2012 trekken we naar de stembus en kiezen we onze gemeente- en provincieraadsleden voor de komende zes jaar. De lijstvorming is volop aan de gang. Tijd dus om vrouwen aan te moedigen om de stap naar de lokale politiek te zetten.

En tijd ook om de lijstvormers aan te sporen om vrouwen een mooie plaats op de lijst te geven. Is als vrouw verkozen raken al niet makkelijk, burgemeester of schepen worden, is dat nog veel minder. Het glazen plafond bleef ook in 2006 hardnekkig standhouden en zorgde ervoor dat onze 308 Vlaamse gemeenten slechts 29 vrouwelijke burgemeesters tellen.

Bij de schepenen is de situatie beter: bijna 30 procent (523) is vrouw. De regel die bepaalt dat uitvoerende mandaten niet meer uitsluitend naar leden van één geslacht mogen gaan, zit daar allicht voor een stuk tussen. In de vorige beleidsperiode (2000-2006) was de situatie immers nog slechter: in ongeveer één gemeente op de vier waren de colleges van burgemeester en schepenen nog een mannenbastion.

take down
the paywall
steun ons nu!