(slogan van het Financieel Actie Netwerk FAN)
Nieuws, Samenleving, ABVV, ACV, Gent, ACLVB, Attac, Flash Mob, Flashmob, Gent, Fan, Financieel Actie Netwerk, Sociaal Europa, Watmet, LEF -

Spoken dansen de sirtaki voor een sociaal Europa

GENT - Woensdag 29 februari dansten onder de uitdagende blikken van Meryl Streep als The Iron Lady enkele honderden spoken op de Korenmarkt de sirtaki voor een sociaal en solidair Europa, waar men het grote geld niet laat ontsnappen. Deze flashmob ging uit van de drie vakbonden (ABVV, ACV en ACLVB) en andere leden van het Financieel Actie Netwerk, zoals Attac Vlaanderen en LEF.

woensdag 29 februari 2012 18:45
Spread the love

De actievoerders betoonden met hun ludieke actie solidariteit met de miljoenen Europeanen die lijden onder de sociale en economische crisis die door de banken en de eenzijdige Europese bezuinigingspolitiek wordt veroorzaakt. Een bezuinigingspolitiek die ongelijkheid, armoede en sociale uitsluiting doet toenemen.

Zij reageerden tegen de afbraak van de rechten van werknemers en de sociale zekerheid, terwijl men het grote geld laat ontsnappen. Er werden dan ook concrete alternatieven voorgesteld voor het verwezenlijken van meer sociale en fiscale rechtvaardigheid:

  • regulering van de financiële markten;
  • de invoering van een taks op alle financiële transacties;
  • Europese harmonisering van de vennootschapsbelastingen;
  • afschaffing van het bankgeheim en de belastingparadijzen;
  • minimumlonen in heel Europa;
  • een gelijkwaardige sociale zekerheid voor iedereen.

De actie viel samen met meerdere acties doorheen België en Europa waartoe het Europees Vakverbond had opgeroepen. Zo vonden er in België nog acties plaats in Antwerpen en in Brussel aan de Europese Commissie en de Nationale Bank van België.

take down
the paywall
steun ons nu!