Verslag, Nieuws, Europa, België -

Primeur: vakbonden voeren gelijktijdig actie in 27 Europese lidstaten

Voor het eerst werd in 27 Europese landen tegelijk actie gevoerd tegen de Europese besparingspolitiek. In België waren er acties voor het gebouw van de Europese Commissie in Brussel en verschillende vestigingen van de Nationale Bank.

woensdag 29 februari 2012 16:49
Spread the love

“Die saneringen werken niet. We hebben economische groei nodig om hier uit te geraken. Bij ons bezoek aan Barroso en Van Rompuy hebben we hen proberen duidelijk te maken dat Europa niet langer ondersteund zal worden door de werknemers als ze zo doordoen”, zegt Bernadette Ségol, algemeen secretaris van de Europese vakbondskoepel EVV.

“Vandaag wordt er simultaan actie gevoerd in 27 landen door meer dan 80 vakbonden”, aldus Ségol. In Brussel trokken de vakbonden eerst naar het Schumanplein voor het gebouw van de Europese Commissie.

In de namiddag gingen ze ook langs bij de Nationale Bank van België in de hoop dat gouverneur Luc Coene hun boodschap zou overbrengen aan zijn collega’s binnen de Europese Centrale Bank (ECB). “Draghi, de voorzitter van de ECB, verklaart ons Europese sociale model dood. Het is in gevaar, ja, maar daarom komen we juist op straat”, zegt Anne Demelenne van het ABVV.

“Het neoliberale beleid in Europa wurgt ons sociaal model. In naam van de competitiviteit zet men de Europese burgers tegen elkaar op, wordt een dodelijke concurrentie gevoerd, ten koste van onze levensstandaard”, zegt Eddy Van Lancker van het ABVV.

ACLVB-voorzitter Jan Vercamst stelt voor om de inspanningen over een langere periode te spreiden. “Waarom niet het miljardentekort wegwerken in 2020, in plaats van 2015? Dat zou ook logischer zijn. In 2020 heeft Europa zich tot doel gesteld om 20 miljoen mensen minder in armoede en sociale uitsluiting te laten leven. De banken krijgen wel die tijd en ruimte. Waarom dan de werknemers en uitkeringsgerechtigden niet?”, aldus Vercamst.

ACV-voorzitter Marc Leemans hoopt dat de regering bij de zoektocht naar extra miljarden tijdens de begrotingscontrole niet opnieuw in de richting van de werknemers kijkt. “Wij zorgen er voor dat er geld binnenkomt. Andere groepen verstoppen zich. Ze plukken wel de vruchten, maar weigeren de boom water te geven. Denk aan de bedrijven die amper 11,8 procent belastingen betalen en de notionele interestaftrek als een melkkoe gebruiken”, zegt Leemans.

take down
the paywall
steun ons nu!