actievoerders in het euroteken
Verslag, Nieuws, Samenleving, ABVV, ACV, Vakbonden, Gent, ACLVB, Gent, Fan, Eric Goeman, Europese actiedag, Dossier bankencrisis -

“Ze hebben de banken gered, maar ze zijn de burgers vergeten”

GENT - De vakbonden (ACLVB, ACV en ABVV) en het Financieel Actie Netwerk (FAN) voerden woensdag actie op de Korenmarkt in Gent. Dit naar aanleiding van een Europese actiedag voor een socialer Europa. Sommige actievoerders waren als spoken verkleed, gingen in de vorm van een euroteken staan en dansten de sirtaki.

woensdag 29 februari 2012 18:15
Spread the love

De slogan van ETUC, het Europese overkoepelende vakverbond, dat tot de actiedag van woensdag 29 februari had opgeroepen, luidt “Ze hebben de banken gered, maar ze zijn de burgers vergeten”.

“Op die slogan hebben wij ons gebaseerd voor onze actie in Gent”, vertelt Eric Goeman van FAN. In Brussel heeft een centrale vakbondsactie plaats, waar de vakbondstop en de vertegenwoordigers van het Europees vakverbond ontvangen worden door o.a. EU-commissievoorzitter José Manuel Barosso. “Uiteindelijk levert dat niet veel op, om niet te zeggen niets”, zegt Goeman.

“We willen geen belastingverlagingen, maar wel belastingverschuivingen”

“Er werd aan de lokale vakbondsgroepen gevraagd om in enkele steden acties te voeren aan de gebouwen van de Nationale Bank”, vertelt Goeman. “De drie vakbondsgroepen en FAN hebben ervoor gekozen op de Korenmarkt actie te voeren, want hier in Gent is er geen bijkantoor van de Nationale Bank.”

De actie was door de samenwerking met FAN in Gent meer gericht op het fiscale aspect dan in andere steden in Europa. “Wij hebben sociaal en fiscaal Europa samengevoegd”, zegt Goeman. “We willen geen belastingverlagingen, maar wel belastingverschuivingen. Meer belastingen voor vermogens en kapitaal en minder voor de werknemers en ‘gewone mensen’. Een sociaal Europa is echter verder weg dan ooit.”

De besparingen gebeuren in verschillende landen in Europa op zeer brutale wijze. “In België iets minder brutaal. De ‘kaasschaafmethode’ wordt hier gehanteerd”, vertelt Goeman. “Zo krijg niet al die sociale onrust in eens over je heen.”

De vakbonden en FAN hebben alternatieven ontwikkeld voor een sociaal en fiscaal Europa. “Merkel en Sarkozy willen de overheid ontvetten”, stelt Goeman. “Die mag minder en minder geld uitgeven. De verzorgingsstaat wordt langzaam maar zeker ontmanteld.”

Financiële markten zijn baas over politieke overheden

Op fiscaal vlak vinden FAN en de vakbonden dat er heel wat moet veranderen in Europa. Ten eerste vinden ze dat de financiële markten gereguleerd moeten worden. “De financiële markten zijn nu de baas van de politieke overheden”, vertelt Goeman. “Die overheden doen alsof ze dat vervelend vinden, maar eigenlijk doen ze er niets aan.”

Een optie is het invoeren van een taks op alle financiële transacties, waardoor de overheden controle over de financiële markten zouden hebben. Dan zou er minder gespeculeerd worden, wat de kans op meer stabiliteit op de markt zou verhogen. De inkomsten van een dergelijke taks kunnen worden gebruikt voor het voeren van een socialer beleid in Europa, de bestrijding van de opwarming van de aarde, enz.

Goeman vindt ook dat we moeten afstappen van het bankgeheim en dat er een automatische uitwisseling moet komen van de gegevens van belastingparadijzen. Hij gelooft tevens dat er een Europese vennootschapsbelasting moet komen. “Nu is die belasting in alle EU-lidstaten verschillend. Daardoor ontstaat er een heftige concurrentiestrijd om bedrijven met fiscaal gunstige maatregelen aan te trekken”, zegt Goeman.

Minimumlonen op zelfde niveau in alle EU-lidstaten

De vakbonden en FAN hebben ook twee sociale eisen. De minimumlonen moeten overal in de EU op eenzelfde niveau worden gebracht en ook de sociale zekerheidsstelsels moeten beter op elkaar worden afgesteld.

De organisatoren hadden in Gent ook een flashmob georganiseerd. Tweehonderd spoken gingen op een euroteken op de grond staan, zodat ze die vorm aannamen. Ze werden omsingeld door tien spandoeken, met het opschrift ‘Laat het grote geld niet ontsnappen’.

De spoken symboliseren het bankgeheim, het kapitaal, de rijken … De actievoerders dansten ook allemaal de sirtaki, een Griekse dans. “Daarmee willen we tonen dat we solidair zijn met de Griekse bevolking, die de brutaalste besparingen in heel Europa moet verdragen”, concludeert Goeman.
 

take down
the paywall
steun ons nu!