Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Cultuur, Zuiderpershuis, Antwerpen, Subsidies, Joke Schauvliege, Vlaamse regering, Rataplan, Cultuurcentra, Markus de Bruin, Stefan Gevaerts -

Zuiderpershuis en Rataplan dreigen subsidiëring te verliezen

ANTWERPEN – De commissie die het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) adviseert over de jaarlijkse toekenning van subsidies voor de Vlaamse cultuurcentra, bracht een negatief advies uit voor het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis en voor Rataplan in Borgerhout.

dinsdag 28 februari 2012 17:00
Spread the love

Dit betekent dat de geldkraan mogelijk gesloten wordt en dat de beide cultuurhuizen voor de volgende vier jaar geen subsidies meer zullen ontvangen van de Vlaamse overheid. Er is nog een sprankeltje hoop omdat de definitieve beslissing pas in juni wordt bekend gemaakt. Indien die ook negatief is, moeten het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis en het cultuurcentrum Rataplan definitief de deuren sluiten.

Buitenlandse acts

Voor het Zuiderpershuis argumenteert de commissie dat het de voorbije jaren te weinig vernieuwing in zijn programmering heeft gebracht. Daar wordt toegegeven dat vernieuwing inderdaad noodzakelijk was, maar dat het dat inmiddels al heeft aangepast.

De programmering richtte zich in het verleden te veel op buitenlandse acts en daarom werd er bij het aanbod nu meer aandacht geschonken aan jongeren en talent uit eigen land. Het Zuiderpershuis investeerde in 2011 bovendien ruim 150.000 euro aan restauratiewerken en installeerde in datzelfde jaar een nieuw professioneel artistiek team dat het aanbod moet bijsturen.

Lokaal publiek

Rataplan op zijn beurt, richt zich volgens de commissie dan weer te veel op het lokale publiek en zou daarom het vereiste artistiek niveau niet bereiken. Een programma maken voor de lokale buurt is voor de commissie blijkbaar niet voldoende om als cultuurhuis erkend te worden, dit ondanks de vaststelling dat Rataplan heel wat bekende namen programmeert en in Antwerpen bekend staat voor haar exclusieve concerten. Daardoor trekt Rataplan ook veel volk aan van buiten de omgeving.

Wederwoord

Directeur Markus de Bruin van het Zuiderpershuis en Stefan Gevaerts van Rataplan krijgen nu van de commissie de kans een wederwoord op te stellen. Ze zijn allebei verrast en behoorlijk ontdaan door het besluit van de commissie.

Indien ze echter geen argumentaties kunnen aanbrengen die de commissie kan overtuigen het negatief advies om te buigen, zal cultureel Antwerpen straks twee cultuurhuizen verliezen die ieder op zich artistieke geschiedenis hebben geschreven. Het verdict valt nog voor de zomermaanden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!