Syrië. Zwart of wit zei u?
Syrië -

Syrië. Zwart of wit zei u?

dinsdag 28 februari 2012 22:49
Spread the love

Amar spreekt nooit over politiek, volgt nooit het nieuws. Maar op een dag, eind februari 2012, komt het er allemaal uit. Hij heeft enorme frustraties dat de Syrische bevolking het slachtoffer zijn, vandaag maar ook in het verleden, van geostrategische belangen tussen ‘s werelds grootmachten: hij veroordeelt Amerika, de VN, net zo goed als Bashar Al-Assad, Iran, China en Rusland. Ieder heeft zijn persoonlijke belangen om de problemen vandaag zo te laten aanslepen of te doen escaleren. Niemand lijkt zich werkelijk zorgen te maken over het lot van de Syrische bevolking. “Als het Westen een militaire interventie in Syrië plant dan is dit enkel om Iran en Hezbollah te raken, niemand is echt geïnteresseerd in Syrië en haar bevolking”, zegt hij scherp.

Amar doet dan wel niet aan politiek of is geen heroïsche verzetsstrijder waar we vandaag zo graag getuigenissen over lezen. Hij heeft wel een enorm rechtvaardigheidsgevoel en draagt iedereen een goed hart toe, hij staat altijd klaar om te helpen, man, vrouw of dier. Hij is dierenarts. Vandaag heeft hij in Beirut het “geluk” clandestien in cafés te werken, onderbetaald voor de vele uren die hij er werkt. Syriërs mogen dan wel zonder paspoort naar Libanon komen, maar ze hebben het eerste jaar geen recht om er te werken.

Amar vluchtte in augustus 2011 naar Beirut om zijn legerdienst te ontkomen, iets waar hij al jaren poogde onderuit te komen maar die in de huidige context steeds moeilijker te ontwijken was. Zijn broer van 27 heeft zich onlangs moeten aandienen bij het leger. Amar vind dan ook dat een gewapend verzet tegen Al-Assad nog meer leed zal veroorzaken dan het nu al doet. Velen, al dan niet allen, van deze soldaten worden gedwongen om zich bij het Syrische leger te vervoegen, en niet iedereen heeft het lef om te deserteren. Hoe groot zijn de risico’s wel niet om hierna gedood te worden? Waar kan je dan nog heen? Op de vlucht of je aansluiten bij het gewapende verzet?

Hij is bang dat Syrië in een jarenlange burgeroorlog terecht zal komen. Maar hij is nog meer bang voor een militaire interventie en het einde van Bashar Al-Assad. Behorende tot de druzengemeenschap vraagt hij zich af of het volgende regime wel zo favorabel zal staan ten opzichte van de vele minderheden die in Syrië leven.
 

take down
the paywall
steun ons nu!