Zuiden van Chili al twee weken onrustig
Verslag, Nieuws, Chili -

Zuiden van Chili al twee weken onrustig

SANTIAGO — In het zuiden van Chili wordt al twee weken fel gemanifesteerd. De bevolking is het isolement, de schaarste aan brandstoffen en het politieoptreden moe.

maandag 27 februari 2012 14:53
Spread the love

De laatste twee weken worden in Puerto Aysén, 1640 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad, steeds meer wegblokkades opgeworpen en worden de confrontaties met de politie steeds heviger.

Volgens de organisatoren van het protest raakten al meer dan 150 mensen gewond bij botsingen met de politie. Een van hen verloor een oog. Hij werd geraakt door een politiekogel die van dichtbij was afgevoerd, zeggen de manifestanten.

“De repressie verbaast ons niet. Toen ze (vorig jaar) hard optraden tegen de studenten zag men dat deze regering de voortzetting is van de dictatuur”, zegt Henry Angulo, leider van de plaatselijke vissers.

Goedkope werkkrachten

“We kunnen niet meer”, zegt Angulo. “We zijn arm, we zijn de goedkope werkkrachten voor HidroAysén (een waterkrachtproject) en voor de zalmkweek.” Decennialang heeft het beleid niet naar hen omgekeken, de prijzen voor energie en voedsel swingen de pan uit, zegt hij. In Puerto Aysén heerst een zeer koud klimaat. De stad ligt ver van waar het voedsel en de brandstof vandaan komt.

De bevolking heeft zich nu georganiseerd in de Sociale Beweging voor de Regio Aysén. In een petitie met elf punten eist die onder meer dat er meer wegen worden aangelegd, dat het transport wordt gesubsidieerd, dat de bevolking wordt geraadpleegd over alle geplande projecten en dat de opbrengst van de ontgonnen grondstoffen eerst naar de plaatselijke bevolking gaat.

Maar het belangrijkste punt is de substantiële verlaging van brandstofprijzen. De prijs per kilowattuur ligt in Aysén dubbel zo hoog als in hoofdstad Santiago. En per maand hebben mensen er 150 euro brandhout nodig om hun huis te verwarmen.

Protest in Magallanes

De manifestaties in Aysén doen denken aan het protest in januari in Magallanes, 3000 kilometer ten zuiden van Santiago. Voor het eerst sinds het herstel van de democratie in 1990 kwamen daar ook mensen op straat, onder aanvoering van de studenten. “De ervaring in Magallanes heeft ons veel moed en hoop gegeven”, zegt Julio López, voorzitter van de Nationale Ambtenarenverenging in de regio Aysén. “Een gemobiliseerde, vastberaden en georganiseerde bevolking kan de strijd aangaan tegen dit onevenwicht tussen de centrale macht en de bewoners in de regio’s.”

Donderdag besliste de regering van Sebastián Piñera dat de ministers van Energie en Financiën niet naar Aysén gaan maar dat gouverneur Pilar Cuevas de crisis moet oplossen. Minister van Financiën Felipe Larraín verweet de leiders van het protest vrijdag “een koppige houding”.

Militarisering

Volgens López “is de repressie al zo toegenomen dat er sprake is van daadwerkelijke militarisering. Sommige nachten trekt de politie wijken in waar geen barricades zijn opgeworpen en vuren ze traangas af, arresteren ze en slaan ze wie hun pad kruist en schieten ze de mensen met hagel in het gezicht.”

Minister van Binnenlandse Zaken Rodrigo Hinzpeter wijst de leiders van het protest met de vinger en zegt dat het geweld “had kunnen worden vermeden.”

De Chileense afdeling van Amnesty International is bezorgd over het geweld tegen aangehouden manifestanten en het gebrek aan medische verzorging.

Een nationale radiozender meldde vrijdag dat ook journalisten “rechtstreeks zijn aangevallen door de politie.”

– – – – – – – –
Auteur: Marianela Jarroud

take down
the paywall
steun ons nu!