Nieuws, Afrika, Milieu, Ivoorkust -

Woestijn rukt op door illegale houtkap Ivoorkust

De illegale houthandel in Ivoorkust maakt het noorden van het land kwetsbaar voor de woestijn, zeggen ngo's. Zij willen dat de overheid steviger optreedt tegen de handelaren, maar in plaats daarvan doet de overheid zelf mee.

zondag 26 februari 2012 13:22
Spread the love

Begin februari brak er een schandaal uit, nadat er dertig containers met illegaal hout in beslag waren genomen in de havens van San Pedro en Abidjan. Lijntjes kwamen uit bij Yamani Soro, directeur bij het ministerie van Water en Bosbeheer, en Maméry Koné, zijn assistent. Zij zouden het transport vanuit het noorden van het land mogelijk hebben gemaakt. De eerste werd van zijn functie ontheven, de tweede werd even gearresteerd maar toen weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Een functionaris die verantwoordelijk was voor de inspectie is wel aangeklaagd.

Droogte

Het gaat hierbij om padoek, het hout van de pterocarpus erinaceus, lokaal bekend als vène. Tachtig procent van het oerwoud in het noorden, tegen de savannes aan, bestaat uit deze soort. “Dit is het groen aan de poorten van de woestijn”, zegt Jacob N’Zi, secretaris van de milieuorganisatie Groupe Ecologique de Côte d’Ivoire. “Als het wordt vernietigd, zal het hele noorden worden blootgesteld aan droogte en honger.” Van de 16 miljoen hectare oerwoud die het land in de jaren zestig had, is nog maar 3 miljoen over.

De bladeren en de vruchten van de vène worden gebruikt als veevoer. De bladeren en de schors worden ook gebruikt voor medicinale doeleinden, en het rode sap wordt gebruikt als kleurstof voor textiel en als meststof voor de aarde. Volgens wetenschappers is de boom zeldzaam geworden. Er is al lang een verbod op de de export van dit hout, maar de handel blijft bestaan. “Een kubieke meter hout levert 330.000 CFA franc (490 euro) op in Abidjan, en wordt in een land als China voor meer dan het dubbele verkocht”, zegt N’Zi. Volgens hem gebeurt dat met medeweten van het ministerie.

De aanpak van het huidige schandaal stelt de milieuorganisaties niet gerust. “Uiteindelijk hebben ze het heel licht opgepakt”, zegt Blaise Gnakala, een milieuactivist in Abidjan. “Het ingenomen hout zal snel worden verkocht, zonder dat de waarheid uitkomt. Dit was een kans om een sterk signaal uit te sturen, maar die hebben ze gemist. Als het schandaal uitdooft, opent dat de weg voor het kappen van zeldzame bomen uit onze bossen.”

De betreffende minister, Clément Nabo, heeft een diepgravend onderzoek beloofd.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!