Hongerslachtoffers wachten op voedselhulp in het zuiden van Somalië (foto: OCHA)
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Somalië -

Humanitaire oplossing gevraagd voor Somalië

Terwijl de internationale gemeenschap in Londen en Brussel overlegt over de toekomst van Somalië, pleiten Europese en Somalische hulporganisaties voor radicaal nieuwe aanpak. De oplossing moet humanitair zijn in plaats van militair, en ze moet uit Somalië zelf komen.

zondag 26 februari 2012 16:54
Spread the love

Somalië is nog altijd niet bekomen van de laatste humanitaire crisis. Zes maanden na de hongersnood in het land lijden nog altijd 325.000 kinderen aan acute ondervoeding. De verbanning van hulporganisaties en militaire campagnes in het land hinderen nog altijd de hulpverlening.

Op de Somaliëconferentie in Londen bereikten wereldleiders een akkoord rond zeven punten om het land uit zijn precaire situatie te halen, onder meer door de veiligheid en stabiliteit te verbeteren, humanitaire hulp te bieden en het politieke proces weer op de rails te zetten.

Hoewel veel niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) het initiatief toejuichen, worden de zeven sleutelpunten met gemengde gevoelens onthaald. “We hadden gehoopt op de erkenning dat twintig jaar van internationaal opgelegde ‘oplossingen’ faalden”, zegt Barbara Stocking van Oxfam International. “Nu zien we nog maar eens de nadruk op externe oplossingen die vroeger niet gewerkt hebben, nu niet werken en dat ook in de toekomst niet zullen doen.”

Nieuwe focus

Oxfam pleit in het rapport “Putting the Interests of Somali People First” een nieuwe aanpak. Voor veel regeringen is militaire actie de beste manier om veiligheid en stabiliteit te creëren, maar Europa moet kiezen voor “een nieuwe aanpak , weg van de anti-piraterij en veiligheidscampagnes, die gericht is op een inclusief politiek proces, als het vrede en veiligheid op lange termijn wil brengen voor de gewone Somaliërs en de hele regio”, zegt Tidhar Wald van Oxfam. “We hebben een vredesproces nodig dat door de Somaliërs zelf geleid wordt. Zij moeten hun zeg hebben in de oplossing die de internationale gemeenschap uittekent. Als je kijkt naar de conferenties die momenteel plaatsvinden, zei je dat er duidelijk niet genoeg Somalische stemmen deelnemen aan de besluitvorming.”

Dezelfde redenering is vanuit Somalië zelf te horen. “De laatste twintig jaar zijn er verschillende interventies geweest in Somalië”, zegt Aydris Daar van de Wajir South Development Association (WASDA) in Juba, Somalië. “Ze leidden altijd tot verhoogde conflicten in het land. En die conflicten zorgen ervoor dat gewone mensen hun dagelijks werk niet kunnen doen, dat kinderen niet naar school kunnen en dat er geen tijd en ruimte is om zaken te doen, waardoor de economie schade ondervindt. Militaire acties in Somalië hebben de humanitaire situatie nog nooit verbeterd.”

WASDA is het ermee eens dat elke oplossing voor het Somalische probleem geworteld moet zijn in een humanitair principe. “De oplossing moet uit Somalië zelf komen”, zegt Daar. “Maar voor dat kan, hebben we steun nodig: niet enkel noodhulp, maar steun op lange termijn voor heropbouw en ontwikkeling. 70 procent van de Somaliërs zijn jonger dan 35. Het is hun armoede en werkloosheid die ze ertoe drijft om een kant te kiezen in de conflicten. Dat is de motor achter de conflicten in Somalië.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!