Grieks parlementslid versluisde 1 miljoen naar een Zwitserse bankrekening
Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Corruptie, Griekenland, Vergoedingen politici -

Grieks parlementslid versluisde 1 miljoen naar een Zwitserse bankrekening

De kop hierboven is nieuws in Europa. De Griek staat er niet meer van te kijken. "Slechts 1 parlementslid?", denkt hij, "en slechts 1 miljoen?".

zondag 26 februari 2012 19:38
Spread the love

Het nieuws sloeg in als een bom in Europa: een Grieks parlementslid had in mei 2011 de som van 1 miljoen versast naar een Zwitserse bankrekening. Daarmee wordt eigenlijk enkel bevestigd wat de Grieken al lang weten: dat hun parlementsleden bijzonder rijk zijn en dat ze er rekeningen in Zwitserland en in belastingsvrije paradijzen op nahouden.

Geen alleenstaand geval

Het is niet duidelijk om welk parlementslid het precies gaat, maar het nieuws kon op geen slechter ogenblik komen. Nadat er op de Eurotop afgelopen week was beslist dat de fondsen ter waarde van 30 miljard euro zullen worden vrijgemaakt voor Griekenland, verklaarde minister van Financiën Venizelos dat er terug stabiliteit was voor het Griekse banksysteem en hij riep alle Grieken op om het geld dat ze naar het buitenland hadden gebracht, terug naar Griekenland te brengen. In een klimaat van financiële onzekerheid over het feit of Griekenland nog in de euro zou blijven, hadden heel wat gewone Grieken de laatste euro’s afgehaald die ze nog op Griekse bankrekeningen hadden staan. Sommigen bewaarden dat geld gewoon in een sok onder de matras, anderen probeerden het geld naar het buitenland te krijgen.

Maar als drie dagen later blijkt dat een politicus zijn geld naar het buitenland heeft versast, dan ga je je toch wel vragen stellen bij die oproep van Venizelos. En diezelfde Venizelos liet dezelfde dag nog verstaan dat dat ene parlementslid geen alleenstaand geval was. Nee, Venizelos heeft weet van nog andere parlementsleden die sommen van meer dan 100.000 euro uit Griekenland weg hadden gehaald in 2009 en 2010. De minister van Financiën wil de namen echter niet bekend maken, omdat het ook om legale commerciële transfers zou kunnen gaan, of omdat sommige transfers te maken zouden kunnen hebben met “gezondheidstoestanden”. Het is niet duidelijk wat hij daar mee bedoelt.

Parlementaire Commissie

Venizelos gaat de namen wel doorgeven aan een parlementaire commissie die de transfers moet gaan bekijken. Daarmee zal hij zeker de publieke opinie niet paaien, want de parlementariërs gaan dus nu zichzelf controleren. Je hebt geen kristallen bol nodig om te weten dat het resultaat van het onderzoek van deze parlementaire commissie er zal op uitdraaien dat er niets illegaals is gebeurd. Van een stroper maak je geen boswachter die zijn eigen vallen gaat saboteren. Een dergelijke parlementaire commissie zal trouwens enkel veel geld kosten, want elk parlementslid dat in een parlementaire commissie zetelt in Griekenland, krijgt daarvoor een onkostenvergoeding van om en bij de 250 euro. Per uur. Niet belastbaar.

Pothen esches

Nochtans hebben de Griekse parlementsleden geprobeerd om te laten zien dat ze eerbaar zijn en dat ze zeker niet schatrijk zijn geworden sinds ze in de politiek zijn gestapt, zoals algemeen wordt gedacht. Daartoe hebben ze midden december de oorsprong van hun bezit (????? ????? – pothen esches – in het Grieks) op de site van het Griekse parlement gezet. Daarmee zou worden aangetoond dat ze hun officieel aangegeven inkomen op volkomen legale manier hadden verworven.

Saillant detail: de ????? ????? was voor het jaar 2009 en de parlementsleden hadden het document zelf opgesteld. Ze hadden dus twee jaar de tijd gehad om mogelijke sporen van onregelmatigheden in de boekhouding te laten verdwijnen. Niemand heeft de cijfers ook daadwerkelijk gecontroleerd. De resultaten waren overigens maar voor zeer korte duur beschikbaar op de website en konden niet worden gedownload. Deze geavanceerde technologie verklaart wellicht waarom het aanmaken van de site van het Griekse Parlement 1.059.516,27 euro heeft gekost.

Uit de korte tijd dat de ????? ????? op de website beschikbaar was, bleek dat de meeste politici een inkomen hadden in 2009 van tussen de 100.000 en de 200.000 euro. Zeker geen peulschil voor een land waar de crisis reeds had toegeslagen. Ook bleek dat ze zichzelf allemaal een verhoging hadden gegeven in verhouding met het jaar voordien (jammer genoeg zijn de cijfers niet meer beschikbaar om het te verifiëren). Geen enkele politicus had een spaarrekening in Zwitserland in 2009 (maar in 2011 dus blijkbaar wel).

take down
the paywall
steun ons nu!