Nieuws, Wereld, Economie, Voedsel en landbouw, Grootgrondbezit, Paraguay -

Paraguayaanse boer “verstaat alleen een pak slaag”

In Paraguay dreigt het oude conflict rond het bezit van landbouwgrond in geweld uit te monden. Arme landloze boeren houden al maanden percelen bezet in het oosten van het land. De Braziliaanse grondbezitters willen nu terugslaan.

zaterdag 25 februari 2012 18:39
Spread the love

Carperos  worden de boeren zonder land in Paraguay genoemd, letterlijk tentbewoners. De Nationale Liga van Carpero’s houdt in Ñacunday, in het oostelijke departement Alto Paraná, al maanden landbouwpercelen bezet. Tranquilo Favero, een tot Paraguayaan genationaliseerde Braziliaan en de grootste sojaproducent van het land, claimt de eigendom van die grond.

De spanning tussen landloze boeren en grondeigenaars, die vaak van Braziliaanse origine zijn, is de laatste dagen sterk opgelopen. De vrees voor geweld neemt toe.

“Je moet de carpero’s behandelen zoals je de vrouw van een crimineel behandelt: die verstaat alleen een pak slaag”, zei Favero aan de Braziliaanse krant Folha de São Paulo, een uitspraak die nog wat meer olie op het vuur goot.

Gisteren dreigde de regering ermee de bezette gronden te ontruimen.

Landbouwhervorming

Volgens experts stamt het conflict uit de tijd van de dictatuur van Alfredo Stroessner (1954-1989). Toen werden grote stukken grond aan militairen en vrienden van het regime geschonken.

De eigendomssituatie van minstens 30 procent van het Paraguayaanse grondgebied is betwist, zegt socioloog Ramón Fogel. Dat is de reden dat de boeren de druk nu opvoeren. “Er is geen andere oplossing dan hun bezit te legaliseren, vooral wanneer het om grote oppervlaktes gaat”, zegt Fogel. “De regering is haar belofte van een landbouwhervorming niet kunnen nakomen omdat ze gevangen zit tussen de wetgevende en rechterlijke macht, die zich meestal tegen de arme Paraguayaan uitspreken.”

De landbouwhervorming was een van de campagnepunten waarmee de centrumlinkse politicus Fernando Lugo in 2008 president werd. Hij leidde toen een alliantie van partijen en sociale bewegingen.

Dictatuur

Volgens een rapport van de Verzoenings- en Waarheidscommissie, die de mensenrechtenschendingen sinds 1954 onderzoekt, heeft men tijdens de dictatuur en de veertien daaropvolgende jaren van transitie duizenden hectaren aan militairen, ondernemers en politici geschonken die oorspronkelijk voor arme boeren bestemd waren.

De onrechtmatig verkregen grond beslaat 64 procent van de acht miljoen hectare die tijdens de dictatuur en de transitie is toegewezen. “Doordat men de eisen van de arme boeren blijft negeren en er ook steeds meer Brazilianen op Paraguayaans grondgebied komen, wordt het conflict steeds scherper”, stelt het rapport.

De Paraguayaanse economie kende in 2010 een recordgroei van 14,5 procent, vooral dankzij de sterke landbouwexport. Voor dit jaar verwacht de Wereldbank een groei van 4 procent.

Volgens gegevens van de Paraguayaanse Kamer van Graanexporteurs neemt de sojateelt 2,6 miljoen hectare in beslag, dat is 60 procent van de landbouwoppervlakte van het land.

take down
the paywall
steun ons nu!