Nieuws, Wereld, Economie, Sri Lanka -

Arme Sri Lankanen krijgen driedubbele klap

De energieprijzen in Sri Lanka zijn enorm gestegen door de devaluatie van de roepie, de renteverhoging en de sancties tegen Iran, waar Sri Lanka bijna alle olie van betrekt. De oppositie is begonnen met demonstraties.

zaterdag 25 februari 2012 08:54
Spread the love

Eerder deze maand stopte de regering met haar interventies in de valutamarkt, waar het miljarden dollars had verkocht om de lokale munteenheid te ondersteunen. De roepie daalde direct in waarde, en als snel stegen de prijzen van benzine met 8,7 procent, diesel met 36 procent, kerosine met 49 procent en elektriciteit met 40 procent. De prijzen van gas en voedsel kunnen alleen maar volgen.

Demonstraties van oppositiepartijen en vakbonden werden uit elkaar geslagen met traangas en knuppels. Een demonstrerende visser werd op 15 februari gedood toen de politie het vuur opende bij een demonstratie voor brandstofsubsidies aan vissers. De protesten zullen doorgaan, beloofde de oppositiepartij het Volksbevrijdingsfront.

Subsidies

Vakbonden eisen loonsverhogingen. De regering heeft tot nog toe laten weten dat de prijsverhogingen onvermijdelijk zijn gezien de stijgende wereldprijzen, maar heeft subsidies beloofd voor mensen die rechtstreeks de pijn voelen, zoals vissers, taxichauffeurs en werknemers in de transportsector.

De 10 procent rijkste inwoners van Sri Lanka geven maandelijks ongeveer 900 euro per huishouden uit, terwijl de armste 10 procent minder dan 42 euro per maand te besteden hebben, blijkt uit cijfers van het Centrum voor Armoedeanalyse in Colombo. Voor hen zullen de gevolgen het ernstigst zijn. Voor Ramasamy Ramakrishnan bijvoorbeeld, een 47-jarige theearbeider die samen met zijn vrouw zo’n 90 euro per maand verdient. Ze hebben vijf kinderen. “Ik weet niet wat ik moet doen, waar ik in kan snijden. Het is nu al moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. We hebben al twee jaar niets kunnen sparen.”

Volgens Srimal Abeyratne, econoom aan de Colombo Universiteit, is de armoedecrisis mede veroorzaakt door het wanbeheer van staatsbedrijven, waardoor veel geld is verspild. “De verliezen moeten worden betaald, door de belastingbetaler of door de consument.” Economische schokken op de internationale markt kun je moeilijk vermijden, vindt hij. “Maar wat de beleidsmakers wel kunnen doen is zich houden aan beter fiscaal beleid, en meer toewijding betonen bij hulpmaatregelen.”

take down
the paywall
steun ons nu!