Verslag, Nieuws, Europa, Europees vakverbond -

“Europese sociale model is verleden tijd”

Woensdag 29 februari proberen de Europese vakbonden een vuist te maken tegen het Europese saneringsbeleid. De internationale actiedag komt zeker niet te vroeg. “Het Europese sociale model is verleden tijd”, verklaarde Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank vandaag in The Wall Street Journal.

vrijdag 24 februari 2012 16:04
Spread the love

“Het gaat traag, het gaat moeizaam. Ik vind de manier waarop het gebeurt ook veel te administratief. Het Europees Vakverbond is geen vakbond van leiders. Het EVV is een vakbond van technocraten, mensen die gewerkt hebben in internationale diensten, maar het zijn geen leiders.” Luc Cortebeeck klonk in een afscheidsinterview in januari nog zeer kritisch over de vorming van een syndicale tegenmacht in Europa. 

Woensdag pakt het Europees Vakverbond uit met een Europese actiedag. In Brussel wordt actie gevoerd bij de Nationale Bank. Ook in andere steden zoals Luik, Hasselt en Antwerpen zijn er samenkomsten aan de lokale zetel van de Nationale Bank.

Voor de start van die acties hebben Europese vakbondsleiders (van onder meer de Belgische, Spaanse, Franse en Griekse vakbonden) een ontmoeting met Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy. Een dag eerder krijgen ze ook de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso te spreken. 

De leden van het Europees Vakverbond lijken wel gehoor te geven aan de oproep om tegelijkertijd in heel Europa actie te voeren. In Spanje kwamen ze pas vorig weekend nog met vele honderdduizenden op straat. Op 29 februari zal het daar wat kleinschaliger zijn.

In Rome komt er wel een grote betoging in gemeenschappelijk vakbondsfront. In Frankrijk zijn er tientallen acties en betogingen in heel het land, van Marseille tot Lille. 

“Er zijn acties in alle landen. Maar het hangt een beetje af van de lokale tradities welke actie het wordt. Dat kan ook een bezoek zijn aan enkele ambassades”, klinkt het bij het Europees Vakverbond.

Bye bye democratie

De Europese vakbonden lopen bij de aardverschuivingen binnen de Europese Unie wat achter de feiten aan. “Het Europees parlement en de nationale democratieën hebben er samen voor geopteerd om hun democratische legitimiteit af te staan aan een stel ambtenaren van Ecofin, het Europese Ministerie van Economische en Financiële Zaken”, zo vat Chris Serroyen van de ACV-studiedienst de situatie samen.

De macht van de vakbonden lag voor een stuk in de druk die ze konden zetten op nationale politici. Op de “ambtenaren van Ecofin” hebben ze helemaal geen vat.

Dat die ambtenaren het gemunt hebben op enkele sociale verworvenheden in Europa is geen geheim. Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank is eigenlijk ook zo’n ambtenaar. Tot 2005 een topman van Goldman Sachs maar nu op één van de belangrijkste posten van de Europese Unie.

“Het Europese sociale model is niet meer”, zei hij vrijdag in The Wall Street Journal. De Amerkaanse zakenkrant vat voor de Amerikaanse lezers nog eens de essentie van dat model samen: jobzekerheid en genereuze opvangnetten. Die twee dingen moeten er aan, volgens Draghi. De arbeidsmarkt moet flexibeler en de belastingen moeten omlaag (hij heeft het niet over een verschuiving).

Net tegen dat soort voorstellen komen de Europese vakbonden woensdag op straat.

take down
the paywall
steun ons nu!