Nieuws, Cultuur, België, Antwerpen, Schilderkunst, Antwerpen, Galerie Ludwig Trossaert, Paul Steenhauer -

De syntaxis van het landschap

Paul Steenhauer (° Voorburg NL, 1944) heeft sinds 1965 een geschilderd oeuvre opgebouwd dat getuigt van een consistente opvatting over hetgeen hij onder schilderkunst verstaat. Dat is zijn streven om op een beperkt aantal vierkante centimeters de wereld te presenteren als een perfect ogende, maar ongrijpbare kosmos.

vrijdag 24 februari 2012 16:07
Spread the love

Zijn werk bestaat uit composities die associaties oproepen met beelden van het klassieke landschap – want er is altijd een tweedeling in de opbouw van het schilderij: een horizon die een aarde en een hemel suggereert. Het landschap is slechts een herinnering aan wat we daar gewoonlijk onder plegen te verstaan. Er is geen leven, noch onder, noch boven de horizon. Er zijn alleen de strak geschilderde kleurenvelden, waarin vaak geometrische vormen optreden.

De wisselende horizon, die hoog, laag, in het midden of gebogen in het beeld ligt, bepaalt de werking van deze velden die, ongeacht het formaat van het schilderij, peilloze ruimten oproepen. Al kijkend wordt de toeschouwer opgenomen in een kosmische wereld die het landschap voorbij is.

Dichterlijke geheimzinnigheid

De optredende geometrische vormen ritmeren de ruimten, en met hun bescheiden aanwezigheid moduleren ze deze tot een samengaan van de natuur en het menselijk ingrijpen daarop, waardoor een symbiose van beiden wordt gerealiseerd. Door modulaties van licht, kleurschakeringen, vormveranderingen en de gelaagde wijze van schilderen wordt het beeld verrijkt. Alzo krijgt zijn werk een sfeer van onaardse, dichterlijke geheimzinnigheid.

Precisie

Kunsthistoricus Hein van Haaren omschrijft het werk van Paul Steenhauer als moeilijk toegankelijk: “Deze kunstenaar vraagt een inspanning aan de toeschouwer. Dit komt door de precisie in de manier hoe hij zijn werken uitvoert, door zijn bijzonder kleurgebruik en de verrassende combinatie van landschappelijkheid en constructivistische elementen, die zijn kunst een specifieke, eigen karakter geeft, waardoor het zich onderscheidt van andere artiesten die de syntaxis als inspiratiebron en als ‘werkmethode’ hanteren. Wie zich echter in het werk van Paul Steenhauer verdiept, laat het niet meer los.”

Het is de eerste tentoonstelling van deze Nederlandse kunstenaar in ons land. Een gelegenheid toch om de eigenzinnige kunst van Paul Steenhauer te ondergaan.

Praktisch:

De syntaxis van het landschap – Paul Steenhauer – Galerie Ludwig Trossaert, Museumstraat 29, 2000 Antwerpen. Van donderdag 15 maart tot zaterdag 7 april 2012 – Gratis toegankelijk van woensdag tot zaterdag van 14 uur tot 18 uur. Gesloten op feestdagen.

take down
the paywall
steun ons nu!