Sidi Larbi Cherkaoui, ‘Big in Japan’?

Sidi Larbi Cherkaoui, ‘Big in Japan’?

donderdag 23 februari 2012 09:28
Spread the love

De Belg Sidi Larbi Cherkaoui heeft een theaterproduktie gemaakt over Astro Boy, een bekend hoofdpersonage uit een manga, een Japans stripverhaal. De theatermaker wordt door NHK geïnterviewd … Ik snap waarom dit item het Japanse nieuws haalt. Maar waarom wordt dit feit niet vermeld in de Belgische media, en waarom krijgen zovele andere artiesten wel aandacht?

Voor de duidelijkheid: ik kijk wel eens satelliet tv. Wel eens, is een understatement. Ik kijk dagelijks naar satellietzenders. Meestal naar een bepaalde zender, NHK, maar dat is een ander verhaal. Stof voor een ander blog.

Ik geef toe: ik ben een beetje verslaafd aan NHK en waarschijnlijk aan nieuws en nieuwszenders in het bijzonder. Vanmorgen werd ik weer iets voor de wekker wakker. Om wakker te blijven zet ik dan vaak NHK op. NHK is de … Japanse Wereldomroep in het Engels. Your Eye on Asia, zo vermelden ze zelf. Sedert 11-03-11, waarschijnlijk de zender die ik het meest bekijk.

Als je een zender heel vaak bekijkt, zijn er dingen die beginnen op te vallen. Met om het uur nieuwsuitzendingen die ook per uur geüpdatet worden, speelt NHK (los van de inhoud) zeer kort op de bal. Het is al eerder voorgekomen dat ik door toedoen van NHK eerder op de hoogte was van iets dat in België gebeurd was of dat België aanging dan wie naar Belgische zenders gekeken had. Meestal ging het dan over dingen die via andere bronnen dan het VRT journaal of teletekst terug te vinden waren of te wijten waren aan het feit dat wij geen Wereldomroep hebben die ieder uur updates uitzendt.

Wat is er nu met Sidi Larbi Cherkaoui en Japan? Sidi Larbi Cherkaoui heeft een theaterproduktie gemaakt over Astro Boy, een bekend hoofdpersonage uit een manga. (Japans stripverhaal) De theatermaker wordt door NHK geïnterviewd … Ik snap waarom dit item het Japanse nieuws haalt.

De vraag die ik me stel is, waarom dit feit niet vermeld wordt in de Belgische media. Soms wordt een concert of een nieuwe dvd van een populaire artiest wel in het nieuws vermeld. Vaak erger ik mij daar aan. Ik vind het een vorm van gratis reclame. Waarom de ene wel en de andere niet?

Waarom vind ik Sidi Larbi Cherkaoui en Astro Boy wel nieuws? Omdat het bijzonder is, omdat het iets is wat je niet verwacht: een Belgisch stuk dat in première gaat in Japan.

Ook al zijn er momenteel veel belangrijkere nieuwsitems, toch is dit nieuws en hoort dit meer thuis in het nieuws dan optredens in het Sportpaleis waar we toch al van op de hoogte waren of nieuwe dvd’s die langs andere kanalen gepromoot worden.
Voor de eerste keer zal ik mijn blog als nieuws markeren …

take down
the paywall
steun ons nu!