Opinie, Nieuws, Milieu, België, Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, Nucleair Forum, Nucleaire propaganda, Pro-nucleaire lobby-organisatie - Eloi Glorieux, Sara Van Dyck

Peiling Nucleair Forum is promotiestunt

Het Nucleair Forum beweerde donderdag aan de hand van een enquête dat de Belgen eigenlijk niet zo negatief staan tegenover kernenergie. Eloi Glorieux van Greenpeace en Sara Van Dyck van BBL argumenteren waarom volgens hen zoiets niet kan.

donderdag 23 februari 2012 16:50
Spread the love

Het Nucleair Forum beweerde donderdag aan de hand van een enquête dat de Belgen eigenlijk niet zo negatief staan tegenover kernenergie. Stop and Go (1) vindt het verontrustend dat bijna de helft van de respondenten het Nucleair Forum als objectieve bron ziet. Terwijl het gaat om een pro-nucleaire lobby-organisatie.

“Deze enquête is duidelijk een onderdeel van de campagne voor kernenergie die nu loopt. Maar al die promotie kan echter niet verhullen dat zowel in België als in Europa steeds meer stemmen opgaan vóór de kernuitstap.”

Stop and Go vindt het onethisch dat een suggestieve opiniepeiling het orgelpunt is van een pure promotiecampagne van belanghebbenden. De voorbije maanden werd de publieke opinie al intensief bewerkt met advertenties op openbare plaatsen en in de media. De kostprijs van deze PR-stunt zullen de kernenergieproducenten doorrekenen in de elektriciteitsfactuur, terwijl steeds meer mensen het nu al moeilijk hebben om hun rekening te betalen.

Promo gaat voor op veiligheid

Opmerkelijk: deze week raakte bekend dat GDF-Suez Electrabel 231 miljoen euro te weinig heeft gestort in het fonds voor de ontmanteling van zijn kerncentrales en de verwerking van zijn gevaarlijk radioactief afval. (2)

Woensdag bleek dan weer dat de gebouwen waarin het nucleair verwerkingsbedrijf Belgoprocess in Dessel radioactief afval opslaat, niet voldoende zijn beveiligd. (3) De nucleaire sector heeft blijkbaar wel geld om campagne te voeren voor haar verouderde en gevaarlijke technologie, maar betaalt te weinig voor de verwerking en opslag van haar kernafval.

Bovenal staan de bevindingen van het Forum in schril contrast met de representatieve opiniepeiling die het onderzoeksbureau IPSOS in november 2011 in opdracht van Greenpeace uitvoerde.(4) Hierin verklaart twee op de drie Belgen zich akkoord met de sluiting van de oudste drie kernreactoren in 2015, zoals de wet op de kernuitstap voorschrijft.

Andere peilingen bevestigen deze trend, bijvoorbeeld die van iVOX in maart 2011 (61,6 procent voor kernuitstap) en Ipsos Global van juni 2011 (62 procent voor kernuitstap). (5)

Kernenergie krijgt veel tegenwind

Ook in Europa krijgt kernenergie de wind van voren. In Italië werd de bouw van kerncentrales door een overgrote meerderheid van de burgers afgewezen. De beslissing van de regering-Merkel om met kernenergie te kappen, heeft de volle steun van de Duitse bevolking.

De Zwitserse regering besloot, net als België, om gefaseerd zijn kerncentrales te sluiten. De nieuwe kerncentrale in het Nederlandse Borssele is door financieringsproblemen een stille dood gestorven. En zelfs in Frankrijk slaat de twijfel toe: presidentskandidaat François Hollande (PS) kondigde aan dat hij het nucleaire aandeel in de stroomproductie van 80 procent zal terugbrengen tot 50 procent.

100.000 Belgen tegen kernenergie

In België heeft Stop and Go ruim 100.000 handtekeningen verzameld. De petitie vraagt de regering om de wet op de kernuitstap onverkort uit te voeren, en voluit te kiezen voor het stimuleren van investeringen in energiebesparing en hernieuwbare energie.

Meer dan honderd verenigingen sloten zich aan: uit de milieubeweging (Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, Inter-Environement Wallonie, Greenpeace, WWF …), de cultuursector (Ancien Belgique, Toneelhuis, Kaaitheater …), de Noord-Zuidbeweging (11.11.11, Oxfam…) en talrijke middenveldorganisaties (Gezinsbond, KAV, KWB …).

Voetnoten:

1. http://www.stop-and-go.be/ 
2. http://www.demorgen.be/dm/nl/6779/Kernenergie/article/detail/1397576/2012/02/21/Ruzie-over-rekening-kernafval.dhtml  
3. http://standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120222_006
4. http://www.greenpeace.org/belgium/nl/pers/persberichten/Twee-op-de-drie-Belgen-voor-kernuitstap-/
5. http://www.lalibre.be/actu/belgique/article/649579/plus-de-6-belges-sur-10-pensent-que-le-nucleaire-doit-a-terme-disparaitre.html  en http://www.ipsos-mori.com/researchpublications/researcharchive/2817/Strong-global-opposition-towards-nuclear-power.aspx

Eloi Glorieux en Sara Van Dyck

Eloi Glorieux is medewerker bij Greenpeace en Sara Van Dyck is medewerkster bij BBL.

take down
the paywall
steun ons nu!