Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Rookverbod, Café's -

Belgisch Rokerslied om aloude cafécultuur te promoten

De gelegenheidsmuziekgroep Foefie brengt met een single het eerste Belgische Rokerslied uit. De groep wil met deze muzikale actie het roken zelf niet promoten, maar gaat met dit lied vooral overal ten lande de kleine volkscafés ondersteunen, die door het algemeen rokersverbod, massaal dreigen te verdwijnen.

donderdag 23 februari 2012 12:17
Spread the love

Al meer dan tweeduizend cafés hebben afgelopen jaar de deuren moeten sluiten. Het rookverbod van 30 juni 2011 houdt hun vaste klanten weg. Om deze tendens tegen te gaan hebben een aantal vrienden de koppen bij elkaar gestoken, met het eerste Belgische Rokerslied tot gevolg.

Niet-roker

Peter Hoefkens is de geestelijke vader van het project en wilt hiermee de kleine cafés een hart onder de riem steken: “Ik kwam op het idee toen de wet op 30 juni 2011 werd toegepast. Dit is ook het moment dat ik ben gestopt met roken.” Deze Antwerpenaar rookte twee pakjes per dag, maar zag roken op de stoep niet als een gunstig alternatief: “Volkscafés kunnen niet altijd een aparte rookruimte financieren. Daarom ben ik voorstander dat de eigenaar van een volkscafé zelf mag kiezen of zijn klanten mogen roken.”

Bruine kroeg

Volgens Peter is een lied de beste manier om deze problematiek aan te pakken. Aan de toog van een Antwerps bruine kroeg kreeg het nummer tekst en vorm. Daarna verleende Jo Hens, bekend als acteur van de soap Familie op VTM, zijn stem aan de single: “We zijn zeer vereerd dat Jo dit wilde doen. Zijn stem past perfect bij het eenvoudige, maar sfeervolle genre van de song.” zegt Peter. De tekst van het nummer handelt over reële situaties waar stoeprokers op de dag van vandaag mee te maken krijgen. Zo klagen de buren van overlast, omdat alle rokers nu buiten staan. “Wij willen hiermee aantonen dat we niet het roken willen promoten, maar wel de authentieke cafécultuur. De gezelligheid van vroeger verdwijnt steeds meer uit de huidige gemeenschap en het is toch belangrijk dat deze wordt behouden.”

Rokersfeest

Sinds kort kan iedereen de single downloaden op Itunes, met als doel de top tien van de hitparade te halen. Het project steunt volledig op vrijwilligers. Daarom wil Peter met de opbrengst een groot feest voor hen geven: “Eerst wilden we er alle rookboetes mee betalen, maar zoveel geld krijgen we wellicht niet bijeen. Vandaar dat we van plan zijn om later een uitbundig feest te geven voor iedereen die heeft meegeholpen aan dit project. Dan zullen we eten, drinken en natuurlijk roken zoals weleer.”

Clip

Bij het nummer hoort ook een videoclip. Die staat online op YouTube en is al door ruim 7.500 personen bekeken. De clip toont de gezelligheid van het roken in twee volkscafés. Zo danst een ouder paartje midden in de zaak, terwijl aan een tafel drie mannen zitten te dobbelen. De single zelf wordt op donderdag 8 maart 2012 in een Antwerps café voorgesteld. “Daarna gaan we ervoor zorgen dat de single in zoveel mogelijk volkscafés en bruine kroegen in het land verspreid wordt, zodat iedereen die dat wil, rokers en niet-rokers, de kans krijgt de single te kopen en op die manier onze actie kan ondersteunen.

“We willen met het lied de problematiek rond het rookverbod aankaarten en zoveel mogelijk mensen bereiken om alzo druk uit te oefenen op de politiek in de hoop dat die inziet dat er voor volkscafés een bijsturingsmaatregel voor het rookverbod moet komen. Achter het rookverbod spelen zich in die sector immers echt wel menselijke drama’s af. Bovendien dreigt, indien er geen aanpassing van de wet komt, een totaal onderschat deel van onze aloude volkse cultuur voorgoed te verdwijnen.”

take down
the paywall
steun ons nu!