Nieuws, Wereld, Afrika, Economie, Ontwikkeling, Groei, Ethiopië -

“Veel groei maar weinig ontwikkeling in Ethiopië”

Ethiopië slaat zich op de borst. Het kan voor de afgelopen zeven jaar indrukwekkende groeicijfers voorleggen die de meerderheid van de Ethiopiërs ten goede zouden komen. Maar lang niet iedereen is het daarmee eens.

dinsdag 21 februari 2012 19:18
Spread the love

Terwijl het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank voor Ethiopië een economische groei optekenen van 8,7 procent, spreekt de regering zelf van 11,4 procent. In ieder geval plaatsen de VN Ethiopië op de tweede plaats van snelst groeiende economieën van Afrika, na Ghana.

In het verleden haalde Ethiopië het nieuws met de ergste hongersnoden van het continent. Ook de Ethiopische gezondheidszorg is berucht: het land heeft een van de hoogste moedersterftecijfers ter wereld. Maar hier komt langzamerhand verandering in, nu de regering vooruitgang boekt op het vlak van gezondheid, onderwijs en infrastructuur.

Alemayehu Ejigu, minister van Overheidscommunicatie, wijt de opmerkelijke groei aan de uitvoering van het nationale vijfjarenplan voor Groei en Transformatie. “In de periode tussen 2011 en 2016 zal dit plan Ethiopië helpen om aansluiting te vinden bij de groep van landen met middelmatig inkomen”, gelooft hij.

Abeba Bezu, een consultant in Addis Ababa, stelt dat zijn regering de armoede van 38,7 procent in 2005 naar 31 procent in 2010 heeft teruggebracht. “Hoewel Ethiopië kampt met een bevolking van 82 miljoen mensen gaat het duidelijk de goede richting uit en is er ontwikkeling merkbaar.”

Duurzame groei

Niet iedereen is even overtuigd. Teshome Adugna, assistent-hoogleraar aan de Ethiopische Civil Service University, wijst erop dat het bruto binnenlands product om de groei te meten uitgaat van de marktwaarde van goederen en diensten. “We weten dus niet wie hoeveel produceert, en daarom is het moeilijk te zeggen dat individuele burgers hiervan de vruchten plukken.”

“Ik kan stellen dat veel mensen baat hebben bij de economische groei in Ethiopië, maar ik kan niet zeggen dat het leven van de meerderheid erop vooruitgaat. We hebben tijd nodig voor de sociale ontwikkeling die de levens van de meerderheid kan veranderen”, verklaart Adugna.

“Ondanks een economische groei van twee cijfers in de voorbije vijf jaar, blijven duurzame groei en armoedebestrijding een uitdaging”, aldus Bezu. Een meerderheid van de arme plattelandsbevolking ondervindt nog zware gevolgen van de klimaatverandering en is erg kwetsbaar voor droogte.

Lage lonen

De regering geeft dat gedeeltelijk toe. “Als we zeggen dat het land groeit, betekent dat niet dat elke inwoner uit de problemen is. Zelfs in Amerika zijn er mensen die voedselhulp krijgen”, reageert Ejigu. “Niemand zal van honger sterven, want er zal geen voedseltekort zijn in het land.”

De oppositieleider Mushe Semu betwist dat. “Ethiopië is een plek waar veel mensen verhongeren. Het is geen kwestie van twee of drie keer per dag te eten te hebben.” Hij gelooft ook niet dat Ethiopië tot de landen met een middelmatig inkomen kan behoren. “De meerderheid van de bevolking, dat zijn de boeren en mensen op het platteland. Zonder een goede verdeling van alle landbouwgrond is er geen ontwikkeling mogelijk.”

Abiy Getahun is ambtenaar en zegt dat de economische groei waarmee de regering uitpakt in de media hem niet de gewenste sociale ontwikkeling heeft gebracht. Hij verwijst naar de lage lonen in Ethiopië, die volgens hem lager liggen dan in de rest van Afrika. “In de voorbije tien jaar heb ik maar 400 birr (minder dan 19 euro) loonsopslag gekregen, terwijl de prijs van goederen en diensten onvoorstelbaar is gestegen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!