Foto: Leila Khemissi
Nieuws, Samenleving, België, Ontwikkelingssamenwerking, Mijnbouw, Broederlijk Delen, Brussel, Axl peleman, Tenemos nuestros planes -

Axl Peleman gezicht campagne Broederlijk Delen

BRUSSEL - Onder het motto 'Laat ze hun plan trekken. Wij trekken mee!' lanceerde Broederlijk Delen dinsdag haar nieuwe campagne. Tientallen vrijwilligers hielden samen met zanger Axl Peleman een symbolische actie in Brussel. De campagne draait dit jaar rond de negatieve gevolgen van mijnbouw op de levensomstandigheden van de inheemse bevolking van Guatemala.

dinsdag 21 februari 2012 16:50
Spread the love

Axl Peleman

??Op vraag van Broederlijk Delen reisde Axl Peleman als ambassadeur van de campagne naar Guatemala. Hij maakte er kennis met de plaatselijke bevolking en kleine boeren die rond de goud- en zilvermijnen wonen. Hij kon aan den lijve ervaren welke gevolgen mijnbouw heeft op de levensomstandigheden van deze mensen.

Axl Peleman hielde een dagboek bij waarin hij zijn ervaringen neerpende. Met lokale muzikanten maakten hij nadien het lied ‘Tenemos nuestros planes’ (We hebben onze plannen). Het dagboek en het lied werden dinsdag voorgesteld en zullen ook terug te vinden zijn in het campagnepakket.

Na de voorstelling van de campagne hield Broederlijk Delen een symbolische actie aan de Brandhoutkaai in Brussel. Een tiental vrijwilligers trok samen met Axl Peleman een 2,5 ton zware container voort. 

Campagne

“Grondstoffen ontginnen en verkopen zou de welvaart in een land moeten doen stijgen. Helaas blijft dat vaak theorie, want in Latijns-Amerika verloopt mijnbouw niet altijd volgens het boekje. Hoewel de wet het anders voorschrijft, hebben inheemsen en kleine boeren geen inspraak. Niemand raadpleegt hen wanneer grootse mijnbouwprojecten op til zijn in hun woongebied. Nochtans zijn hun akkers en hun drinkwater in het gedrang, en daarmee dus ook hun voedsel en hun gezondheid. Velen vallen ten prooi aan ondervoeding en marginalisering”, aldus Broederlijk Delen, die samen met deze boeren de negatieve gevolgen van mijnbouw wil aanpakken.

Beluister hier het campagnelied ‘Tenemos nuestros planes

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!