Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Politiek, Spanje -

Massaprotest in Spanje tegen hervormingen arbeidsmarkt

Volgens El Pais zijn zondag een miljoen Spanjaarden in 57 steden de straat opgegaan om te protesteren tegen de arbeidsmarkthervormingen van de conservatieve regering-Rajoy. De geplande hervormingen snijden flink in de rechten van de werknemers. Zo kunnen werkgevers eenzijdig collectieve arbeidsovereenkomsten opzeggen. Ook het ontslaan van werknemers wordt goedkoper en gemakkelijker gemaakt.

maandag 20 februari 2012 15:30
Spread the love

Massaprotest

De twee grote vakbonden CCOO en UGT organiseerden acties in 57 Spaanse steden om te protesteren tegen de hervormingen van de conservatieve regering van Mariano Rajoy (PP). Met de slogans “Nee tegen de arbeidsmarkthervormingen,- onrechtvaardig voor werknemers – inefficiënt en nutteloos voor de economie en werkgelegenheid” verwijzen ze naar de slogans van de regering die de hervormingen bestempelt als “rechtvaardig, nuttig en goed voor Spanje”.

Er waren acties gepland in de voormiddag en ‘s avonds. De avondacties in sommige steden zijn zelfs moeten worden vervroegd omdat er al heel gauw een massa volk opdaagde. De vakbonden hebben het over een opkomst van in totaal meer dan een miljoen betogers. In Madrid zouden er 500.000 betogers op straat zijn gekomen, in Barcelona 400.000, in Valencia 150.000, in Sevilla 50.000. Ook de studenten en indignados sloten zich aan bij de protesten.

Meest verregaande hervorming

Dit arbeidsmarkthervormingen zijn de meest verregaande hervorming van de arbeidswetgeving in de recente democratische geschiedenis van Spanje. Het laat werkgevers toe om eenzijdig collectieve arbeidsovereenkomsten te beëindigen Ze krijgen ook de ruimte om de werkroosters, plaats, taken en lonen van de werknemers aan te passen. Daarnaast wordt het ook goedkoper en gemakkelijker voor de werkgever om werknemers op straat te zetten.

Deze maatregelen moeten volgens de conservatieve regering de arbeidsmarkt flexibeler maken en helpen om de torenhoge werkloosheid aan te pakken. De werkloosheid in Spanje is verdrievoudigd sinds 2007. Ongeveer 5,3 miljoen Spanjaarden zitten momenteel zonder werk. Dat is bijna 23 procent en onder de jongeren is het zelfs bijna 50 procent.

“Knip niet in onze rechten”

De betogers vinden de hervormingen inefficiënt en vrezen voor de arbeidsrechten waar voorgaande generaties hard voor gevochten hebben. Sommige betogers droegen hoeden met grote scharen en scandeerden “Knip niet in onze rechten”, anderen droegen borden in de vorm van een een doodskist met daarop “RIP onderhandelingen en collectieve arbeidsovereenkomsten”.

Werknemers die nu nog een job hebben, vrezen dat de recente hervormingen het voor hun werkgever gemakkelijk zullen maken om hen ook op straat te zetten.

Vakbonden dreigen alvast met een algemene staking als de regering haar hervormingen niet aanpast.
“De crisis is niet veroorzaakt door de arbeidsmarkt of de hoge kosten van de verzorgingsstaat maar door de speculatieve financiële sector die zonder enige scrupules of controle grote winst in korte tijd heeft willen opstrijken’, zeggen de vakbonden UGT en CCOO. De eerstvolgende actie is alvast gepland op 29 februari, op de Europese actiedag van het Europees Vakverbond tegen de Europese besparingen.

Flexibiliseren

De hervormingen van de Spaanse arbeidsmarkt waren o.a een eis van het IMF en de Europese Unie. Zij vinden de Spaanse arbeidswetgeving te ‘strak’. In een rapport raadde het IMF Spanje vorig jaar aan om dappere stappen te ondernemen om de arbeidsmarkt flexibeler te maken, door o.a. ontslagen te vergemakkelijken, de collectieve arbeidsovereenkomsten te flexibiliseren en de aanpassingen van de lonen aan de inflatie te herzien. 

De regering heeft de hervormingsmaatregelen genomen op 10 februari, maar ze moeten nog goedgekeurd worden door het parlement. Dat zal echter geen problemen opleveren omdat de conservatieven daar de meerderheid hebben.

take down
the paywall
steun ons nu!