Eco-documentaires
Documentaire, Video, Kredietcrisis, Ratingbureaus, The story of stuff, Plastiekbergen -

Eco-documentaires

maandag 20 februari 2012 13:42
Spread the love


doc

Enkele documentaires over de kredietcrisis, klimaat en ratingbureaus.

Economie:

The crisis of credit visualized (Jonathan Jarvis)
Jonathan Jarvis maakte een geanimeerde film die eenvoudig het ontstaan van de huizencrisis uit de doeken doet. Jarvis hanteert een populaire animatietechniek die onder meer in Basta! gebruikt werd. Voor zij die weinig tijd hebben en geen econoom zijn.

Het spook van de ratingbureaus (VPRO)
Kredietbeoordelaars zijn tegenwoordig de aartsvijand van menig politici en iedereen die zich een beetje links acht. VPRO beet zich vast in deze lucratieve business en legde hiervoor z’n oor bij enkele critici. Zo leren we dat er in 1985 slechts 12 landen waren die een rating kregen. Het waren vooral de banken die naderhand een quotering voor hun land wensten, omdat je met een mooi cijfer makkelijker geld kunt lenen.
En wie is verbaasd als blijkt dat een welvarende Portugese kuststad die gebuisd werd eigenlijk een onderscheiding moest halen? Niemand. Zelf de financiële adviseurs niet. Zoals een criticaster het mooi bewoordde: er wordt gegokt met de quoteringen, of ze kloppen in realiteit doet er niet toe, je moet erin geloven.
Er zitten geen grote verrassingen in deze reportage, maar het vormt wel een overzichtelijke introductie tot de waanzin van de branche.

Te bekijken als Panorama-reportage op de videozone van deredactie.be (met Phara-voorwoord).

Ecologie:

The story of stuff (Annie Leonard)
Annie Leonard regisseerde de moederfilm van alle milieuproblematiek. “The story of stuff” is een cluster van allerlei filmpjes en boeken over de milieu-impact van consumptie. Niet enkel de natuur wordt erdoor vernield, ook ons “gelukkig zijn” staat volgens Leonard op de helling. De ex-Greenpeace werkneemster lijkt soms snel conclusies te trekken, maar als je haar boeken leest merk je dat ze de materie terdege bestudeerd heeft.
Met “The story of stuff” werkte ze onder andere libertariër Lee Doren op de zenuwen. Hij schuurde met de rechtse borstel door haar reportages maar kreeg er de schijn niet vanaf. (stel je voor: de conservatieve kiezer zou wel eens ongerust kunnen worden over het klimaat).

Van hetzelfde laken een broek: De gezondheidsproblematiek rond cosmetica. Houden de termen “natural”, “organic” of “herbal” wettelijk gezien iets in? (uiteraard niet). En is het ingrediënt “fragrance” (~ “parfum”) dat haast op alle cosmetica prijkt, niets meer dan een verdoezelterm voor allerlei artificiële stoffen? (rara)
Vooraleer heelder badkamers op het containerpark gedumpt worden: de reportage belicht vooral de Amerikaanse wetgeving, en deze is een stuk lakser is dan de Europese.

Plastiekbergen (Chalres Moore)
Charles Moore spreekt over de gevolgen van de plastiekbergen in de Stille Oceaan. Moore was degene die in 1997 het probleem onder de aandacht bracht. Ondanks de interessante materie verliest de opgenomen powerpoint nogal eens je aandacht.


take down
the paywall
steun ons nu!