Midden-oosten, Nieuws, Wereld, Politiek, Afghanistan, NAVO, Turkije, Cuba, Iran, Imperialisme, Arabische liga, USAID, Homs, V.S., Opstand Syrië, Wist je dat, Mossad, Burgeroorlog Syrië -

Wist je dat het Westen zich klaarmaakt voor een militaire interventie in Syrië?

Het lijkt erop alsof de VS haar lijstje met schurkenstaten aan het afwerken is: Afghanistan en Irak werden binnengevallen en bezet, Soedan werd gesplitst en in Libië was er een ‘interventie light’. Blijven nog over in de regio: Syrië en Iran. Van de publieke opinie heeft men tegenwoordig blijkbaar geen last meer. Dat belooft.

vrijdag 17 februari 2012 18:40
Spread the love

Wist je dat?

  • de VS zich aan het opwarmen is voor een oorlog in Syrië? Zo onderzoekt het land op dit moment de risico’s die het VS-leger zou lopen als het een oorlog zou starten. [1]
  • er naast het contingent van 600 Libiërs reeds speciale eenheden van Groot-Brittannië en Qatar in Homs opereren? Zij zijn de voorhoede van een Turks-Arabische troepenmacht die naar verschillende opstandige steden zullen worden gestuurd. [2]
  • de grote vrees bestaat dat de jihadis de rebellie gaan domineren net zoals in Libië? Daarom precies moeten Turkije en de Arabische Liga het voortouw nemen in deze militaire interventie. [3]
  • het de bedoeling is om naar het voorbeeld van Iraaks Koerdistan, een bevrijd gebied te creëren dat dan verdedigd zal worden, inclusief met luchtbombardementen? Turkije zou bereid zijn deze klus te klaren indien het hulp krijgt van de NAVO. [4]
  • de regimewissel in Syrië gezien wordt als een eerste stap in het klein krijgen van Iran? Dat zegt o.a. een voormalig directeur van de Mossad. [5]
  • de dollar op het spel staat in het Midden-Oosten en dat dit mede de oorlogszucht van de VS verklaart? Een heleboel landen overwegen namelijk al een tijdje om petroleum niet langer in dollars te verhandelen. Dat zou het einde betekenen van de dollardominantie. [6]
  • VS-soldaten in Afghanistan vrolijk en openlijk paradeerden met een SS-vlag en dat ze niet zullen worden vervolgd? [7]
  • de oorlog in Afghanistan een groot debacle is in tegenstelling tot wat de officials daarover zeggen? Een kolonel klapte onlangs uit de biecht. [8]
  • de ontwikkelingssamenwerking van de VS eigenlijk een verlengstuk is van de CIA? Zo laat USAID, het federaal Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking van de VS, of onderaannemers ervan, zich in met undercoveroperaties met het doel vijandige landen te destabiliseren. Dat kwam aan het licht naar aanleiding van een clandestiene operatie in Cuba van een zekere Alan Gross. [9]
  • Robocops geen science fiction meer zijn? De hersenen van VS-soldaten zullen binnenkort rechtstreeks verbonden kunnen worden met wapensystemen om ze sneller en doeltreffender te kunnen gebruiken. Daartoe zouden ze bij hun rekrutering onderworpen worden aan scannertests en in hun opleiding neurale stimulatie krijgen om het leerproces te bevorderen. [10]

Citaat van de week

“Irak is slechts het eerste stuk van de puzzel. Na Saddam te hebben uitgeschakeld, zal de VS een sterkere uitgangspositie hebben om op te treden tegen Syrië en Iran, om het Israëlisch-Palestijns conflict eindelijk op te lossen en om minder afhankelijk te zijn van de petroleum van Saoedi-Arabië. Het doel is niet uitsluitend en alleen een nieuw regime in Irak; het doel is een nieuw Midden-Oosten.”
The Washington Post, 11 september 2002.

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Bronnen

[1] “It would be Gen. James Mattis, head of U.S. Central Command, who would provide details on what U.S. military assets are available, what missions they could perform if asked, and what risks U.S. forces might face.‘U.S. military beginning review of Syria options’, 7 februari 2012.

[2] ‘First foreign troops in Syria back Homs rebels. Damascus and Moscow at odds’, 8 februari 2012; ‘British and Qatari Troops Already Waging Secret War in Syria?’, 13 februari 2012.

[3] “But there is a further lesson from Bosnia. Then, western powers dithered so long that by the time they took action they found that jihadis – some sponsored by the Gulf – had got there before them. … The oppositions’ goal must be to split the army. But it will eventually need help, including arms, to do so, and it would be better for Turkey and the Arab League to be at the heart of this than Gulf states operating solo – and titling Syria towards the Wahabi strain of Islam.” ‘No easy ways to stop Syria carnage, Financial Times, 13 februari 2012, p. 8.

[4] “Turkey, with the blessing of NATO and the Arab League, should create and defend a safe haven in north-western Syria. The FSA can train fighters there, and a credible opposition can take shape. Turkey seems willing to do this, providing it gets Western support. The haven would be similar to that created for the Kurds in northern Iraq.” ‘How to set Syria free’, The Economist, 11 februari 2012, p. 9. “It would probably also soon require further steps: such as safe havens for refugees that would then have to be defended, including by aerial bombardement.” ‘No easy ways to stop Syria carnage, Financial Times, 13 februari 2012, p. 8.

[5] “Once Mr. Assad’s downfall is achieved, the entire balance of forces in the region would undergo a sea change.” ‘Iran’s Achilles’ Heel’, 7 februari 2012.

[6] ‘The demise of the dollar’, 6 oktober 2009.

[7] ‘Fury from Auschwitz survivors as U.S. Marines sniper squad is seen in Afghanistan with ‘SS’ flag (but they say it refers to ‘scout sniper’ team NOT Hitler’s henchmen)’, 9 februari 2012; ‘Marine Corps says snipers posted with Nazi SS symbol in Afghanistan’, 9 februari 2012.

[8] ‘Truth, lies and Afghanistan’, februari 2012; ‘I’ll get ‘nuked’ for revealing Afghan failures, admits US army colonel’, 7 februari 2012; ‘In Afghan War, Officer Becomes a Whistle-Blower’, 5 februari 2012.

[9] ‘Imprisoned American in Cuba renews debate on whether US agency’s tactics are too secretive’, 12 februari 2012; ‘American Alan Gross’ contractor work in Cuba detailed’, 12 februari 2012.

[10] ‘Neuroscience could mean soldiers controlling weapons with minds’, 7 februari 2012.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!