Rechtszaak werpt licht op Argentijnse vrouwenhandel
Nieuws -

Rechtszaak werpt licht op Argentijnse vrouwenhandel

BUENOS AIRES — Een rechtszaak over een vermiste Argentijnse vrouw, die is verdwenen in de vrouwenhandel, staat in het centrum van de belangstelling. Dertien mensen worden beschuldigd van het bevorderen van prostitutie. De aanklager is haar moeder.

vrijdag 17 februari 2012 14:32
Spread the love

Tien jaar nadat de 23-jarige María de los Ángeles Verón, Marita genoemd, werd ontvoerd, staan zeven mannen en zes vrouwen voor de rechter omdat ze contact met Verón gehad zouden hebben in verschillende bordelen. De zaak is gebaseerd op getuigenissen van vrouwen die zijn bevrijd uit de handen van vrouwenhandelbendes.

Moeder

De aanklager is Susana Trimarco, moeder van Verón. In haar onophoudelijke zoektocht heeft ze blootgelegd hoe de bendes werken en hoe ze worden beschermd door leden van de politie en andere functionarissen. Ze heeft 129 slachtoffers van gedwongen prostitutie helpen bevrijden. In 2007 ontving ze de International Women of Courage Award van de Amerikaanse regering. Daarna heeft ze de María de Los Angeles-stichting tegen Vrouwenhandel opgezet, die jongeren weerbaar maakt tegen mensenhandel en slachtoffers hulp biedt. Ze heeft ertoe bijgedragen dat het Congres serieus werk ging maken van de strijd tegen vrouwenhandel. Maar haar dochter heeft ze nog niet gevonden.

“Het enige wat ik wil is Marita vinden”, getuigde Trimarco afgelopen woensdag in de rechtszaal. Meestal wordt ze vergezeld door haar kleindochter, de 13-jarige dochter van Verón.

In 2003 is ze naar de provincie La Rioja gegaan, in het noordwesten van het land, nadat ze had ontdekt dat haar dochter was verkocht aan een bordeel daar. Ze bezocht talloze bordelen in La Rioja en aangrenzende provincies door zich voor te doen als voormalige prostituee die jonge vrouwen wilde ronselen voor een nieuw bordeel.

Samen met haar man, die in 2010 aan een hartaanval stierf, heeft ze een aantal vrouwen helpen te bevrijden uit verschillende landen die waren beroofd van hun paspoort, tegen hun wil werden vastgehouden en van hun familie werden afgeschermd. Sommigen van hen zeggen dat ze haar hebben gezien, verwilderd en onder de drugs, met een baby die ze van een pooier zou hebben gekregen. Er zijn geruchten dat ze nu in Spanje zou zijn.

Misvatting

“Dit soort zaken, extreme gevallen waarbij vrouwen uit de middenklasse het slachtoffer zijn, maken het probleem zichtbaar”, zegt Liliana Azaraf, die meedoet in een campagne tegen vrouwenhandel van feministen die prostitutie willen verbieden. Volgens Azaraf hebben dit soort zaken geholpen om in 2008 een wet tegen mensenhandel erdoor te krijgen. Toch zijn vrouwenorganisaties daar nog niet tevreden mee. “Vrouwen moeten bewijzen dat ze misleid zijn en tegen hun wil zijn vastgehouden, voordat het een misdaad wordt genoemd. Dat is echter gebaseerd op de misvatting dat er ook prostitutie is waar vrouwen vrijwillig voor kiezen. Maar prostitutie is altijd gewelddadig, en gebaseerd op ongelijkheid. Er zitten veel vrouwen in die zich prostitueren om te overleven, die ertoe gedwongen zijn omdat ze geld nodig hebben.”

Een nieuwe wet, die wel de goedkeuring van vrouwengroepen heeft omdat dit onderscheid niet meer wordt gemaakt, ligt nu op tafel in het Lagerhuis.

Volgens Red No a la Trata (Netwerk Nee tegen Vrouwenhandel) worden er in Argentinië minstens vijfhonderd vrouwen vermist als gevolg van mensenhandel. Daar zitten niet de vrouwen bij die wel vrij mogen bewegen maar telkens weer moeten terugkeren.

Het ministerie van Justitie heeft intussen een bureau opgezet om slachtoffers van mensenhandel te bevrijden. Sinds 2008 zijn er drieduizend mensen bevrijd, vooral in de noordelijke, armere provincies. Volgens een rapport ging er van 93 rechtszaken over mensenhandel 64 procent over seksuele uitbuiting. 77 procent van de slachtoffers waren vrouwen.

Sommige slachtoffers gaan na een aantal jaar zelf ook bordelen leiden, als ‘madam’, zodat ze zelf vooral als dader worden gezien. Dat is ook het geval in de rechtszaak over Verón, waar een van de verdachten zegt dat ze zelf op haar zestiende is gedwongen de prostitutie in te gaan. De getuigenverklaringen hebben tot nog toe nog geen kennis opgeleverd over de verblijfplaats van Verón. Maar haar moeder blijft hopen, zei ze tegen de lokale media: “Ze moet verschijnen, en ik zal blijven doorgaan totdat dat gebeurt.”

take down
the paywall
steun ons nu!