De Vlaamse theater- en romanschrijver Erik Vlaminck neemt ook deel aan de actie 'Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden' (foto: Vredesactie)
Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Vredesactie, NAVO, Erik Vlaminck -

‘Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden’

'Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden.’ Deze bedenking zult u de komende weken wel vaker horen. Enkele schrijvers eindigen elk publiek optreden met die zin. Zo willen zij het debat rond het bestaansrecht van de NAVO aanwakkeren.

vrijdag 17 februari 2012 17:10
Spread the love

De Vlaamse theater- en romanschrijver Erik Vlaminck neemt ook deel aan de actie. “Ik ben verontwaardigd. De NAVO is een organisatie die opgericht werd als een instrument om de vrede te bewaren. Maar het is een regelrechte oorlogsmachine. Daarnaast ontsnapt de NAVO aan alle democratische spelregels. De burgers uit de NAVO-landen hebben bijna geen inspraak.”

Vlaminck geeft elk jaar een 70-tal lezingen in Vlaanderen en Nederland over zijn literair werk. “Meestal verweef ik de slogan wel ergens in zo’n lezing. Recent mocht ik voor De Standaard een kort opiniestukje schrijven. Ik schreef over het haantje-de-voorstegedrag van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). Ik raadde het boek ‘Koets naar Wenen’ van Jan Procházka aan. Ik gebruikte als slotzin de slogan, maar in het artikel in de gedrukte versie van De Standaard bleek de zin verdwenen te zijn. Misschien was dat per ongeluk, misschien ook niet.”

Denkt Vlaminck dat dergelijke acties zin hebben? “Ik heb niet de naïeve hoop dat de NAVO zal worden afgeschaft omdat in België een groepje kunstenaars een slogan scandeert. Ik ben al heel blij wanneer hier en daar, en dan vooral op plekken waar je het net niet zou verwachten, de discussie wordt gevoerd. Na de lezingen word ik wel eens aangesproken over de slogan. Vaak door mensen die meer uitleg vragen. Doel bereikt, denk ik dan.”

De zin is geïnspireerd op de beroemde uitspraak van de Romein Cato de Oudere: “Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden.” Hij herhaalde deze zin jaar en dag. “Onze variant op dit bekende citaat is vredelievend”, meent Vredesactie die het initatief nam. “De bedoeling is dezelfde: een maatschappelijk debat op gang brengen. Want een selecte club van rijke landen die wereldwijd oorlog voert, en die bovendien nog over kernwapens beschikt, vormt een gevaar voor de wereldvrede.”

“Veel mensen weten niet waarvoor de NAVO staat”, benadrukt Iez Thiry van de Vredesactie. “Wij willen dat door deze actie de discussie rond het bestaansrecht van de militaire organisatie oplaait.”

“Enkele schrijvers zijn met de actie begonnen, maar ondertussen doen ook andere kunstenaars en publieke figuren mee. Mensen die regelmatig in het openbaar spreken,  vermelden de zin op het einde van hun betoog. Anderen pennen de zin neer. En nog veel meer mensen dragen een pin-met-de-zin, en lokken zo publieke discussie uit. Iemand uit de volxkeuken in Gent maakte zelf vlaggetjes met de slogan erop om in een schotel te prikken.”

NATO game over 2012

‘NATO game over 2012’ is een campagne van Vredesactie en Action pour la Paix waarin beide vredesorganisaties het bestaansrecht van de NAVO in vraag stellen. In december 2011 ging de operatie van start. Het wordt een geweldloos offensief met drie actielijnen: een reeks kleine acties bij elf NAVO-gerelateerde plekken in België; een grote internationale actiedag bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel op 1 april, en het verspreiden van de zin ‘Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden’.

Dit allemaal naar aanleiding van de grote NAVO-top die plaatsvindt op 20 en 21 mei in Chicago. Staatshoofden en regeringsleiders zullen er debatteren over de militaire interventies van de NAVO. Tijdens deze tweedaagse willen zij ook een beslissing nemen over de aanwezigheid van de Amerikaanse NAVO-kernwapens in België en in Europa.

Uiteindelijk kreeg de Romein Cato de Oudere gelijk en werd Carthago verwoest. Cato bewees hiermee dat zaken die belangrijk zijn voortdurend herhaald moeten worden. Wie iets wil bereiken, zal dus zijn boodschap moeten blijven herhalen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!