Artiesten protesteren tijdens de Grammy Award ( Foto: Carolina Cavaliere )
Nieuws, Economie, Cultuur, VS, Entertainment, Wereldmuziek, Whitney houston, Grammy Awards, Los Angeles, National Academy of Recording Arts and Sciences (NARAS), Muziekstijlen, Muziek van minderheden, Muziekindustrie, Categorieën Grammy Awards -

Minder categorieën bij de Grammy Awards: besparing of discriminatie?

De Grammy Awards 2012 werden zondag in LA overschaduwd door het bericht van het plotse overlijden van Whitney Houston. In april 2011 was er al enige ophef omdat de organisatoren een zware sanering van de Awards hadden aangekondigd. Het aantal categorieën werd met 31 verminderd. Besparing of discriminatie? Het toeval wil dat Whitney Houston net beroemd geworden is dankzij deze Grammy's.

vrijdag 17 februari 2012 19:40
Spread the love

De Grammy Awards (oorspronkelijk Gramophone Awards genoemd) worden algemeen beschouwd als één van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste muziekprijzen ter wereld, vergelijkbaar met de Oscars voor de filmwereld.

De onderscheidingen worden jaarlijks in de Verenigde Staten door de National Academy of Recording Arts and Sciences (NARAS) uitgereikt om artistieke en technische prestaties in het muziekvak te eren. De jury bestaat uit artiesten en professionele muziektechnici, die een keuze maken uit de genomineerden: musici, artiesten, arrangeurs, tekstschrijvers, producenten, dirigenten, componisten en muziektechnici in vele categorieën.

Er is tevens een categorie ‘gesproken woord’, waarvoor ook bekende politici als Jesse Jackson, Franklin D. Roosevelt, Martin Luther King en Hillary Clinton ooit een Grammy hebben ontvangen.

Categorieën

De Grammy Awards spreiden zich uit over een lange lijst prijscategorieën van verschillende muziekgenres (zoals pop, dance/electronica, rock, R&B, …) en ook een aantal aanverwante categorieën zoals platenhoezen en muziekvideo’s. Per muziekgenre zijn er meestal verschillende prijzen te winnen, zoals beste song, beste album, beste performance binnen dat genre.

Het aantal categorieën wisselt bijna jaarlijks. In april 2011 maakte de Grammy-organisatie bekend dat het aantal categorieën vanaf 2012 drastisch zou worden ingeperkt. Werden er in 2011 nog in 109 categorieën prijzen toegekend, vanaf 2012 zijn dat er nog maar 78.

In totaal werden 52 prijscategorieën geëlimineerd en zijn er 21 nieuwe categorieën bijgekomen. Dat maakt een totale vermindering van 31 categorieën, in 2012 blijven dus nog 78 prijscategorieën over. Enkele veranderingen bestaan erin om binnen bepaalde genres – zoals blues, folk en wereldmuziek – niet langer onderscheid te maken tussen de hedendaagse en traditionele muziekvariant. Andere combinaties die het totale aantal hebben doen verminderen, is het niet langer toekennen van aparte prijzen voor mannen en vrouwen. “Male and female artists will no longer compete separately“, luidt het dan officieel.

Volgens NARAS was deze reorganisatie nodig omdat er in sommige gevallen de criteria voor een categorie niet helemaal duidelijk waren. 

Protest 

Tientallen muziekartiesten demonstreerden zondag 12 februari 2012 rond de gebouwen in Los Angeles waar de Grammy Awards werden toegekend om zo te protesteren tegen het besluit van de Recording Academy om tientallen categorieën vooral uit de etnische muziek te schrappen voor de muziektoekenning, waaronder de muziekgenres van Hawaiian, Haitian, Cajun, Latin jazz, hedendaagse blues en regionale Mexican

Sommige demonstranten zien in de hervorming een soort van racisme, anderen zien het vooral als een bedreiging voor het voortbestaan van het low-budget indie-label. Vorig jaar augustus dienden vier Latin jazz-muzikanten samen een klacht in bij het Hooggerechtshof van New York. Ze beweerden dat de eliminatie van bepaalde categorieën hun carrière ongunstig zou beïnvloeden. Zij vonden ook dat de academie zijn contractuele verplichtingen ten overstaan van zijn 21.000 leden niet nakwam.

De alternatieve Democracynow.org had een interview met Oscar Hernández, oprichter van het met een Grammy Award bekroonde Spanish Harlem Orchestra. “De Grammy Awards hebben mij de geloofwaardigheid gegeven die ik nodig had om door te gaan, om te doen waar ik goed in ben, om de muziek te spelen waar ik van hou. De Grammy’s hebben mij een houvast gegeven over de grenzen heen”, zei Hernandez. “Ik heb de wereld rond gereisd met mijn muziek. En dit is een belangrijk deel van wat wij moeten doen als artiesten, daar twijfel ik niet aan”. 

‘McDonaldisering’ van de muziek

Roberto Lovato, mede-oprichter van Presente.org, die het protest en de eisen van de artiesten hielp organiseren onder andere door meer dan 20.000 handtekeningen te verzamelen, vindt dat de muziekindustrie (noch de Grammy’s) enkel mag draaien rond geld.

“Grammy’s moeten juist een erkenning bieden aan de diverse muziekstijlen. De diversiteit van de ‘worldwide music community’ moet worden beschermd. Door het verminderen van de verschillende categorieën wordt het moeilijker om te winnen, aangezien er nu nog meer artiesten in competitie treden met elkaar voor een Award”, aldus Lovato.

Het gevaar bestaat dat artiesten hun muziekstijl of -genre zouden moeten verlaten wegens de beperking die de Grammy Awards indirect oplegt. De Grammy Awards zijn zo bepalend dat zij de verdwijning van muziekstijlen van minderheden in de hand zouden kunnen werken. Op de spandoeken lieten demonstranten de slogans zien zoals ‘Respect diversity‘, ‘Naras kills music‘, ‘Re-instate all categories‘, ‘Grammy’s honour all music‘.

De organisatoren hebben de kritiek aanhoord, maar voorzitter Neil Portnow houdt voet bij stuk: “Wij volharden in het proces van vernieuwing. Verandering is altijd hard voor degene die gewoon zijn dat iets allang gebeurt op dezelfde manier. Maar soms is verandering goed en nodig. De herstructurering van de Grammy Awards is het resultaat van een lang proces van studiewerk en onderzoek waarbij wij alle leden hebben betrokken die de verschillende muziekgemeenschappen en -genres vertegenwoordigen.” 

Lovato en Hernandez ontkennen dat alle muzikale genres bij dit beslissingsproces betrokken zijn geweest. Het wordt dus een beetje afwachten of het effectief tot een McDonaldisation of the music komt, want uiteindelijk zullen de Awards in 2013 ook weer anders zijn. Een genre dat dit jaar geschrapt is, kan misschien het jaar daarop een comeback maken. 

take down
the paywall
steun ons nu!