Leden van de brigade in Sirte zitten op de leren banken van het Mahari-hotel te kijken naar de werkzaamheden. Het hotel, basis voor de rebellen uit Misrata in oktober, is vooral berucht vanwege de executie van 65 Khadaffigetrouwen. “Het was vol lichamen en bloed, en daarom zijn we het vrijwillig gaan schoonmaken”, zegt Monam Abdallah Bashir, een lokale bouwondernemer, die voor de rebellen heeft gevochten.
Er is een handjevol brigades in Sirte gelieerd aan de Nationale Overgangsraad en die van Bashir is er een van. “Het is niet veilig, dus we kunnen onze wapens niet neerleggen”, zegt medestrijder Feraj Hassan. “Het zal ook niet beter worden zolang de regering er geen geld in pompt. Het grootste probleem is veiligheid, en dan huisvesting. Maar er is nog niets gebeurd.”
Puin
Sirte behoort tot de steden die aan de kant van Khadaffi stonden en nu geen feest vieren. Khadaffi kwam hiervandaan, toen het nog een dorpje was, en had hier zwaar geïnvesteerd. Het moest de administratieve kern worden van zijn “Verenigde Staten van Afrika”, met reusachtige gebouwen en conferentiecentra. Nu liggen drie wijken nog volledig in puin, bezaaid met explosieven die nog intact zijn. In een van de hoofdstraten werd deze week nog een raket gevonden. Slechts 60 procent van de mensen woont er nog en de muren zijn beklad met pro-Khadaffigraffiti.
“De mensen in Sirte zijn heel boos”, zegt Michael Morrison, gebiedscoördinator in Sirte en Misrata voor de ontwikkelingsorganisatie Agency for Technical Cooperation and Development (Acted). “Het is heel ‘groen’ en ze zijn niet bang dat te zeggen. Ze vinden dat ze zijn overgeslagen door de Overgangsraad, die pas laat naar deze zwaarst beschadigde stad is gekomen. Verzoening zal een lang proces zijn.” ACTED betaalt bewoners 23 euro dagloon als ze helpen bij de opruim- en herstelwerkzaamheden.
Het hoofd van de gemeente, Mohammed Kablan, zegt dat Sirte nog geen geld heeft gekregen, maar dat de bevolking ongeduldig wordt.
Zwakke legitimiteit
Er gaan geluiden op om snelle keuzes te maken, zegt Bill Lawrence, onderzoeker voor de Internationale Crisisgroep, maar dat vindt hij niet verstandig voordat er een representatieve regering is. “De Overgangsraad heeft een zwakke legitimiteit. Er moet direct gewerkt worden aan meer openheid en transparantie. De bewoners moeten zelf kiezen of ze de stad willen herbouwen.” Het tekort aan geld in dit land om ambtenarensalarissen te betalen is kritiek. “Vluchtelingen, gevangenen, voedsel, huisvesting: de humanitaire crisis is dringend.”
Ook de integratie van lokale brigades in de formele kaders is een probleem, zegt Kablan. “In het hele land proberen we de juiste werkwijze te zoeken, of ze bij het leger of bij de politie moeten worden gestopt. De pro- en anti-Khadaffigroepen staan tegenover elkaar in deze stad. Het houdt de voortgang tegen.”
Verkiezingen voor een grondwettelijke vergadering staan nu gepland voor juni, algemene verkiezingen voor begin volgend jaar. “De bevolking weet nog maar weinig van dat proces”, zegt Georg Charpentier, functionaris bij de VN-ondersteuningsmissie Unsmil. “En in een omgeving waar de veiligheid ontwricht is, is een competitief proces zoals een verkiezing nog gevaarlijk.”